ЦЕНТАР ЗА ИСПИТИВАЊЕ НАМИРНИЦА ДОО ЦИН Београд - Лабораторија

Змаја од Ноћаја 11

Лабораторије за испитивање po standardu SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

  • Број пр.: 2-01-006
  • ПИБ: 100066891
  • Акр. број: 01-016
  • Веб: http://www.cin.co.rs/
  • Тел: +381112625077
  • Факс: +381112625720

Статус предмета

  • Статус акр.:
    Акредитован
  • Статус суспензије:
    Без суспензије
  • Датум прве акр.: 11.09.2001.
  • Датум последње акр.: 06.11.2022.
  • Датум истицања акр.: 05.11.2026.

Контакт особа

  • Име и презиме: Мирјана Обреновић
  • Функција: координатор система квалитета
  • Тел: +381112625077
  • Факс: +381112625720
  • Е-маил: mirjana.obrenovic@cin.co.rs

Локације

  • Л1 - Лабораторија ЦЕНТАР ЗА ИСПИТИВАЊЕ НАМИРНИЦА ДОО ЦИН Београд

Историја статуса

  • 20. децембар 2022. - 19. децембар 2026
    Акредитован
  • 20. децембар 2022. - 19. децембар 2026
    Суспензија целог обима
  • 3. април 2001. - 3. април 2006
    Суспензија дела обима

Обим акредитације

Област испитивања
Предмет испитивања
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања)
Опсег мерења (где је примењиво)
Референтни документ
Локације
И-11.1 Микробиолошка и паразитолошка испитивања / П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Риба и производи од риба
Паразитолошки преглед
/
SAM-03-005
И-11 Микробиолошка испитивања / П-27 Остали производи
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp.
SRPS EN ISO 22964:2017
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија
SRPS ISO 15213:2011
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија
SRPS EN ISO 7937:2010
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за oткривање Campylobacter spp.
SRPS EN ISO 10272-1:2017
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија
SPRS EN ISO 21528-2:2017
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 1: Откривање и одређивање броја МPN техником са предобогаћењем
SPRS EN ISO 21528-1:2017
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Изоловање и одређивање броја колиформних и термотолерантних колиформних бактерија
MBM-03-027
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода откривања
SRPS EN ISO 11290-1:2017
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C
SPRS EN ISO 7932:2009
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 2: бројање колонија на 30°С техником инокулације на површини
SPRS EN ISO 4833-2:2017
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: бројањe колонија на 30°C техником наливања плочe
SRPS EN ISO 4833-1:2014/ А1:2022
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp.
SPRS EN ISO 6579-1:2017
Откривање и MPN техника за мале бројеве
Узорци са површина (брисеви са радних површина и прибора за рад, брисеви са руку)
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 3: Откривање и MPN техника за мале бројеве
SRPS EN ISO 6888-3:2009
И-11 Микробиолошка испитивања / П-21.2 Храна, храна за животиње и брисеви
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање резидуа сулфонамида (DELVO TEST)
MBM-03-033 (II)
Делво тест
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање резидуа антибиотика
MBM-03-033 (II)
Храна и храна за животиње (сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав)
Изоловање и идентификовање Cronobacter sakazakii
SRPS ISO/TS 22964/DT:2009
Метода бројања на 37°C
Храна-Јогурт-ферментисани млечни производи који садрже карактеристичне микроорганизме
Одређивање броја карактеристичних микроорганизама - Метода бројања на 37°C
SRPS ISO 7889:2011
Храна и храна за животиње (сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав)
Xopизонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни (техника бројања колонија у производима са аw <0,95)
SRPS ISO 21527-2:2011
(техника бројања колонија у производима са аw >0.95)
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95
/
SRPS ISO 21527-1:2011
МPN техником са предобогаћењем
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 1: Откривање и одређивање броја МPN техником са предобогаћењем
/
SPRS EN ISO 21528-1:2017
Техника бројања колонија на 30оC
Храна и храна за животиње (сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав)
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae -Део 2: Метода бројања колонија
SPRS EN ISO 21528-2:2017
Техника бројања колонија на 30оC
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: бројањe колонија на 30°C техником наливања плочe
/
SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022
бројање колонија на 30°С техником инокулације на површини
Храна и храна за животиње (сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав)
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 2: бројање колонија на 30°С техником инокулације на површини
SPRS EN ISO 4833-2:2017
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp.
/
SPRS EN ISO 6579-1:2017
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) –део 1: техника употребом агара по Берд-Паркеру
/
SPRS EN ISO 6888-1:2021
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за одређивање броја ß- глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д- глукуронида
/
SPRS ISO 16649-2:2008
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C
/
SPRS EN ISO 7932:2009
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода откривања
/
SRPS EN ISO 11290-1:2017
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Изоловање и одређивање броја колиформних и термотолерантни колиформних бактерија
/
MBM-03-027
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање броја Listeria monocytogenes Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 2: Метода одређивања броја
/
SRPS EN ISO 11290-2:2017
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за oткривање Campylobacter spp.
/
SRPS EN ISO 10272-1:2017
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија
/
SRPS EN ISO 7937:2010
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија
/
SRPS ISO 15213:2011
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање стафилококног ентеротоксина помоћу мини VIDAS апарата
Лимит детекције: 0,25 μg/kg
MBM-03-035
PREMI TEST
Храна - Месо и производи од меса, риба и производи од риба, jаја и производи од јаја, мед и производи од меда
Одређивање резидуа антибиотика (PREMI TEST)
MBM-03-033 (I)
PREMI TEST
Храна -Месо и производи од меса, риба и производи од риба, jаја и производи од јаја, мед и производи од меда
Одређивање резидуа сулфонамида
MBM-03-033 (I)
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Хоризонтална метода за одређивање броја Campylobacter spp. – Техника бројања колонија
SRPS EN ISO 10272-2:2017
И-16 Сензорна испитивања / П-21.1 Храна и храна за животиње
Сензорско испитивање
Храна и храна за животиње^14) - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Класирање у низу (сензорно испитивање)
SRPS ISO 8587:2013 / А1:2016 тачка 8.2.3.
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Сензорски преглед свих прехрамбених производа анималног и биљног порекла - Једноставни дескриптивни (описни) тест (изглед, боја, конзистенција, текстура, мирис, укус, звук)
/
SАM-03-001
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Сензорски преглед свих прехрамбених производа анималног и биљног порекла - Једноставни дескриптивни (описни) тест (изглед, боја, конзистенција, текстура, мирис, укус, звук)
/
SBM-03-001
Сензорско испитивање
Храна и храна за животиње14) - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Сензорни квантитативни дескриптивни (описни) тест компарације истородних прехрамбених производа биљног и анималног порекла
SBM-03-006
Сензорско испитивање
Храна и храна за животиње14) - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Сензорни квантитативни дескриптивни (описни) тест компарације истородних прехрамбених производа биљног и анималног порекла
SАM-03-006
И-16 Сензорна испитивања / П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
метода по Howard-у
Храна - Парадајз сок, кечап, паста и пире од парадајза
Одређивање плесни
/
AOAC Official метода 965.41 и 984.29
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања / П-21.1 Храна и храна за животиње
ААS техника
Храна и храна за животиње - сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе и њихов састав
Одређивање натријума применом атомске апсорпционе спектрометрије
Лимит квантификације: 100 mg/kg
IHM-03-AAS 03
Храна и храна за животиње - сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе и њихов састав
Израчунавање енергетске вредности прехрамбених производа
HEM-03-059
Спектрофотометрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање сулфита - део 2: - ензимском методом
Лимит квантификације: мин 3 mg/l
SRPS EN 1988-2:2004
Спектрофотометрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање садржаја глукозе и фруктозе у животним намирницама - ензимском методом (спектрофотометријa)
Лимит квантификације: 8 mg/l
SRPS E.L8.007:1980
Спектрофотометрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање садржаја сахарозе/глукозе - ензимском методом
Лимит квантификације: мин 25 mg/l за сахарозу мин 8 mg/l зa глукозу
SRPS E.L8.011:1980
Спектрофотометрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање садржаја скроба - ензимском методом
Лимит квантификације: мин 10 mg/l
SRPS E.L8.013:1980 повучен
Волуметрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Општа упутства за одређивање азота - методом по Кјeldahl-у
мин 0,1 %
SRPS ISO 1871:1992
Гравиметрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање садржаја сирове целулозе
/
SRPS ISO 5498:1996
Гравиметрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање садржаја сирове целулозе - модификованом методом по Scharrer-у
мин 0,1 %
SRPS ISO 6541:1997
Потенциометрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање pH у термички обрађеној храни у херметички затвореним посудама
0 до 14 pH
SRPS ISO 11289:1998
Гравиметрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање укупних, растворљивих и нерастворљивих сирових влакана у намирницама
мин 0,1 %
AOAC 991.43 (ком. ензимски кит „Megazime K-TDFR 12/05“)
Гравиметрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање укупних сирових влакана у намирницама
мин 0,1 %
AOAC 985.29 (ком. ензимски кит „Megazime K-TDFR 12/05“)
Спектрофотометрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Одређивање садржаја етанола ензимском методом (UV-проба)
Лимит квантификације: мин 0,1 mg/l
SRPS E.L8.006:1980 повучен
Спектрофотометрија
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Пољопривредно-прехрамбени производи - Одређивање садржаја нитрата-ензимска метода
Лимит квантификације: мин 5 mg/l
HEM-03-067 (ензимска метода-ком тест R-Biopharm)
GFAAS
Храна и храна за животиње - сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе и њихов састав
Одређивање метала и металоида применом атомске апсорпционе спектрометрије (ААS) - олово, кадмијум - GFAAS
Млеко и производи; воће и поврће и производи: Лимит квантификације Pb 0,020 mg/kg Cd 0,010 mg/kg Месо и производи; рибе, морски плодови и производи; јаја и производи; печурке и производи; мед и производи; житарице и производи; уљарице и производи; какао зрно, какао производи, чоколада и производи; кафа, производи и сурогати; чајеви; зачини; масти и уља; храна за животиње (хранива, пред смеше и смеше): Лимит квантификације Pb 0,10 mg/kg Cd 0,050 mg/kg Бомбонски производи; шећери; куxињска со; сенф; сирће; скроб; беланчевинасти производи; квасац; дијететски производи, (осим формула за одојчад, хране за одојчад и малу децу), адитиви; ароме; ензимски препарати; помоћна средства у производњи прехрамбених производа: Лимит квантификације Pb 0,50 mg/kg Cd 0,50 mg/kg
IHM-03-AAS 01
GC-MSD, GC-MS/MS, LC-MS/MS
Храна биљног порекла – воће (укључујући и сушено воће), мед, поврће, цереалије и њихови производи Чај, зачини, кафа Храна за животиње
Одређивање остатака пестицида методом гаснe и течнe хроматографијe (GC-MSD, GC-MS/MS и LC-MS/MS)
Лимит квантификације LOQ 0,010 mg/kg
SRPS EN 15662:2018
LC-MS/MS
Храна - Месо, млеко, мед, јаја, риба и њихови производи и Храна за животиње
Одређивање садржаја хлорамфеникола (САР) применом технике LC-МS/МS
Лимит квантификације: - за месо, млеко, мед и њихове производе 0,2 μg/kg - за јаја, рибу и њихове производе и храну за животиње 0,3 μg/kg
IHM-03-LC-МS 06
LC-MS/MS
Храна - Јаја и производи од јаја и Храна за животиње
Одређивање садржаја антибиотика и сулфонамида тетрациклини (тетрациклини, хлортетрациклин, доксициклин, окситетрациклин), β-лактами (ампицилин, пеницилин Г), макролиди (тилосин, спирамицин, еритромицин) флуорокинолини (сарафлоксацин, данофлоксацин, дифлоксацин, енрофлоксацин), сулфонамиди (сулфахлоропиридазин, сулфадиметоксин, сулфамеразин, сулфаметизол, сулфаметоксазол, сулфаметоксипиридазин, сулфапиридин, сулфатиазол, сулфадиазин), триметоприм, линкомицин, бацитрацин применом технике LC-МS/МS
Јаја - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, ампицилин, еритромицин, флуорокинолине Лимит квантификације: 10 μg/kg - линкомицин, β-лактами, сарафлоксацин, спирамицин, сулфадиазин, сулфамеразин, сулфамеразин, сулфадиметоксин, сулфатиазол, сулфаметизол Лимит квантификације: 50 μg/kg - за тилосин Лимит квантификације: 20 μg/kg Храна за животиње -за тетрациклине, сулфонамиде, флуорокинолине, триметоприм, Лимит квантификације: 10 μg/kg линкомицин, β-лактами, бацитрацин, макролиди Лимит квантификације: 50 μg/kg
IHM-03-LC-MS 07
LC-MS/MS
Храна - месо, јаја и Храна за животиње
Одређивање кокцидиостатика LC-MS/MS технике (робенидин, никарбазин, дикларузил, декуинат, семдурамицин, ласалоцид, салиномицин, монесин, нарасин, мадурамицин)
Лимит. Квантификације: Ласалоцид, Нарасин 1μg/kg, Мадурамицин, Дикларузил, Салиномицин, Монесин, Семдурамицин 2 μg/kg, Робенидин, Никарбазин 5 μg/kg, Декуинат 10 μg/kg
IHM-03-LC-MS 10
LC-MS/MS
Храна - Храна биљног порекла – житарице и производи од житарица, сушено воће, језграсто воће, уљарице, кафа, ензимски препарати, зачини, дечја храна и Храна за животиње
Одређивање микотоксина применом LC-MS/MS технике (деоксиниваленол, охратоксин A, зераленон, афлатоксин B1, афлатоксин B2, афлатоксин G1, афлатоксин G2)
Лимит квантификације: DON 200 µg/kg OHRA 2 µg/kg ZON 25 µg/kg Afla B1 1 µg/kg Afla G1 1 µg/kg Afla B2 0,25 µg/kg Afla G2 0,5 µg/kg Дечја храна DON 200 µg/kg OHRA 0,5 µg/kg ZON 20 µg/kg Afla B1 0,1 µg/kg
IHM-03-LC-MS 08
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања / П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Ацидобутирометријa
Храна Маслац
Одређивање садржаја масти
макс 90%
Правилник 2) методa VIII.2
Гравиметрија
Храна Маслац
Одређивање садржаја влаге
мин 0,01%
Правилник 2) методa VIII.1
Волуметрија
Храна Кајмак
Одређивање киселости
мин 0,05°SH
Правилник 2) методa VII.4
Волуметрија
Храна Кајмак
Одређивање садржаја натријум-хлорида
мин 0,01%
Правилник 2) методa VII.3
Ацидобутирометријa
Храна Кајмак
Одређивање садржаја масти
0-60%
Правилник 2) методa VII.2
Гравиметрија
Храна Кајмак
Одређивање садржаја влаге
мин 0,01%
Правилник 2) методa VII.1
Волуметрија
Храна Сир
Одређивање киселости
мин 0,05°SH
Правилник^2) методa VI.3
Ацидобутирометрија
Храна Сир
Одређивање садржаја масти
0 – 40%
Правилник 2) методa VI.2
Гравиметрија
Храна Сир
Одређивање садржаја влаге
мин 0,01%
Правилник^2) методa VI.1
Волуметрија
Храна Павлака
Одређивање киселости
мин 0,05°SH
Правилник^2) методa V.2
Ацидобутирометрија
Храна Павлака
Одређивање садржаја масти
0 – 50%
Правилник^2) методa V.1
Визуелно упоређивање са стандардним дисковима
Храна Млеко у праху
Одређивање загорелих честица
SRPS ISO 5739:2013
Волуметрија
Храна Млеко и млеко у праху
Одређивање титрационе киселости (ml 0,1 N NaOH/ 10g)
макс 18,0
SRPS ISO 6091:2014
Гравиметрија
Храна Млеко у праху
Одређивање растворљивости
мин 0,01%
Правилник^2) методa IV.4
Волуметрија
Храна Млеко у праху
Одређивање киселости
мин 0,05°SH
Правилник ^2) методa IV.3
Ацидобутирометријa
Храна Млеко у праху
Одређивање садржаја масти
0 – 60%
Правилник^2) методa IV.2
Гравиметрија
Храна Млеко у праху
Одређивање садржаја воде
мин 0,01%
Правилник^2) методa IV.1
Ацидобутирометријa
Храна Згуснуто млеко
Одређивање масти
0 – 15%
Правилник^2) методa III.2
Гравиметрија
Храна Згуснуто млеко
Одређивање суве материје
мин 0,01%
Правилник^2) методa III.1
Гравиметрија
Храна Кисело млеко и јогурт
Одређивање суве материје
мин 0,01%
Правилник^2) методa II.3
Волуметрија
Храна Кисело млеко и јогурт
Одређивање киселости
мин 0,05°SH
Правилник^2) методa II.2
Ацидобутирометријa
Храна Кисело млеко и јогурт
Одређивање масти
0-8%
Правилник^2) методa II.1
Гравиметрија
Храна Млеко
Одређивање суве материје
мин 0,01%
Правилник^2) методa I.4
Ацидобутирометрија
Храна Млеко
Одређивање садржаја масти
0 – 7%
Правилник^2) методa I.3
Волуметрија
Храна Млеко
Одређивање киселости
мин 0,05°SH
Правилник^2) методa I.2
Потенциометрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја хлорида
мин 0,01%
SRPS ISO 1841-2:1999
Потенциометрија
Храна Месо и производи од меса
Мерење pH
0 до 14 pH
SRPS ISO 2917:2004
Спектрофотометрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја укупног фосфора
0,01 до 5,0%
SRPS ISO 13730:1999
Гравиметрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја пепела
мин 0,01%
SRPS ISO 936:1999
Волуметрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја хлорида
мин 0,05%
SRPS ISO 1841-1:1999
Спектрофотометрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја хидроксипролина
SRPS ISO 3496:2002
Спектрофотометрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја нитрита (референтна метода)
Лимит квантификације: 0,1%
SRPS ISO 2918:1999
Гравиметрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја слободне масти
мин 0,1%
SRPS ISO 1444:1998
Гравиметрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја укупне масти
мин 0,1%
SRPS ISO 1443:1992
Гравиметрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја влаге
мин 0,1%
SRPS ISO 1442:1998
Волуметрија
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја азота
мин 0,1%
SRPS ISO 937:1992
LC-MS/MS
Храна Производи од кромпира и на бази компира (помфрит, чипс и сл.) Производи од житарица (житарице за доручак, пецива, хлеб, кекс, крекери, снек производи) Пржена кафа, инстант кафа и замене за кафу
Одређивање акриламида у храни применом LC-MS/MS технике
Лимит квантификације: 50 g/kg
IHM-03-LC-MS 09
HPLC
Храна Конзервисани производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића Конзервисани пди од меса Конзервисанироизво производи од рибе Пекарски производи
Одређивање садржаја бензоеве и сорбинске киселине применом HPLC технике
Лимит детекције за бензоеву и сорбинску киселину 5 mg/kg
NMKL 124:1997
HPLC
Храна Сир, месо и њихови производи
Одређивање натамицина применом HPLC технике
Лимит квантификације: 0,1 mg/kg
IHM-03-HPLC 13
LC-MS/MS
Храна Млеко и млечни производи
Одређивање афлатоксина М1 применом LC-MS/MS технике
Лимит квантификације: 0,025 μg/kg
IHM-03-LC-MS 11
Спектрофотометрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина Фини пекарски и снек производи Млеко, риба и њихови производи Смеше за месну индустрију
Одређивање садржаја фосфора
Лимит квантификације: 0,01%
HEM-03-094
Гравиметрија
Храна Чајеви
Одређивање пепела инстант чајева
мин 0,01%
SRPS ISO 7514:1995
Гравиметрија
Храна Чајеви
Одређивање влаге инстант чајева
мин 0,01%
SRPS ISO 7513:1995/Amd. 1:2015
Гравиметрија
Храна Чајеви
Одређивање воденог екстракта
мин 0,01%
SRPS ISO 9768:1994/Cor 1:2014
Волуметрија
Храна Чајеви
Одређивање алкалног пепела растворног у води
мин 0,01%
SRPS ISO 1578:1995
Гравиметрија
Храна Чајеви
Одређивање пепела нерастворног у киселини
мин 0,01%
SRPS ISO 1577:1995
Гравиметрија
Храна Чајеви
Одређивање пепела растворног у води
мин 0,01%
SRPS ISO 1576:1995
Гравиметрија
Храна Чајеви
Одређивање укупног пепела
мин 0,01%
SRPS ISO 1575:1995
Гравиметрија
Храна Чајеви
Одређивање губитка масе на 103оC
мин 0,01%
SRPS ISO 1573:1995
HPLC
Храна Кафа, производи о дкафе и сурогати, Чај и инстант чајеви
Одређивање садржаја кофеина
Лимит квантификације: кафа, производ од кафе, чај и инстант чај 100 mg/kg, Освежавајућа безалкохолна пића 10 mg/l
IHM-03-HPLC 03
Гравиметрија
Храна Кафа, производи од кафе и сурогати
Одређивање растворљиве суве материја у прженој кафи
мин 0,01%
AOAC метода 973.21
Гравиметрија
Храна сирова кафа
Одређивање губитка масе на 105оC
мин 0,01%
SRPS ISO 6673:2016
Полариметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање количине скроба – метода по Ewers-у
0% до 100%
Правилник 5) метода 19
Спектрофотометрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање садржаја теобромина у какао производима
мин 0,1%
Правилник 5) метода 17
Потенциометрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање pH
0 до 14 pH
Правилник 5) метода 16
Гравиметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање сирове целулозе - метода по Kürschner-Hanack-у
мин 0,01%
Правилник 5) метода 8
Волуметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање алкалитета пепела
Правилник 5) метода 6/ а-б
Рефрактометрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање воде у желе производима и ратлуку
0% до 95%
Правилник 5) метода 4
Гравиметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање воде у колачима под нормалним притиском
мин 0,01%
Правилник 5) метода 2
Гравиметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање растворљивих састојака у гуменим бомбонама
0% до 100%
Правилник 5) метода 20
Волуметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање млечне масти
мин 0,3%
Правилник 5) метода 10
Гравиметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање укупне масти
мин 0,01%
Правилник 5) метода 9
Гравиметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање пепела
мин 0,01%
Правилник 5) метода 5/а-б
Гравиметрија
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском
мин 0,01%
Правилник 5) метода 1
Гравиметрија
Храна Какао зрно
Одређивање садржаја влаге
мин 0,01%
SRPS ISO 2451 Annex F:2019
HPLC
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање садржаја патулина
Лимит квантификације 10 µg/l
IHM-03-HPLC 04
Спектрофотометрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Ензимско одређивање садржаја D-изолимунске киселине – NADPH
Лимит квантификације: 10 mg/l
SRPS ЕN 1139:2005
Спектрофотометрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Ензимско одређивање садржаја L-јабучне киселине – NADH
Лимит квантификације: 5 mg/l
SRPS ЕN 1138:2005
Спектрофотометрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Ензимско одређивaње садржаја лимунска киселине (цитрата) – NADH
Лимит квантификације: 5 mg/l
SRPS ЕN 1137:2005
Спектрофотометрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање садржаја фосфора
Лимит квантификације: 4 mg/kg
SRPS ЕN 1136:2008
AAS
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање натријума применом атомске апсорпционе спектрометрије
Лимит квантификације Na: 10,0 mg/l
SRPS EN 1134:2005
Волуметрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање формолног броја
0,2 ml 0,1M NaOH
SRPS EN 1133:2005
Гравиметрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање пепела
мин 0,01%
SRPS EN 1135:2005
Спектрофотометрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање садржаја сахарозе ензимском методом
Лимит квантификације: 25 mg/l
SRPS EN 12146:2005
Спектрофотометрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Ензимско одређивање садржаја D-глукозе и D-фруктозе
Лимит квантификације: 8 mg/l
SRPS EN 1140:2005
Волуметрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање титриране киселости
мин 0,01%
SRPS EN 12147:2005
Рефрактометрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Процена садржаја растворљиве суве материје
0 – 95%
SRPS EN 12143:2005
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање релативне густине употребом дензитометра DENSITO 30PX
0 – 2 g/cm3
HEM-03-078
Пикнометрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање релативне густине
SRPS EN 1131:2005
Волуметрија
Храна Воћни сокови и сродни производи
Одређивање испарљиве киселости
мин 0,01 g/100 g
SRPS ISO 6632:2003
Волуметрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање киселости - метода титрације
мин 0,01%
SRPS ISO 750:2003
Гравиметрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање суве материје нерастворљиве у води
мин 0,01%
SRPS ISO 751:2003
Гравиметрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање минералних нечистоћа
мин 0,01%
SRPS ISO 762:2007
Потенциометрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање pH
0 – 14 pH
Правилник 4) методa 6
Волуметрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање укупне киселости
мин 0,01%
Правилник 4) методa 18
Волуметрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање хлорида
мин 0,01%
Правилник 4) методa 10
Гравиметрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl
мин 0,01%
Правилник 4) методa 5
Гравиметрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање укупне суве материје
мин 0,01%
Правилник 4) методa 2
Рефтактометрија
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати
Одређивање растворљиве суве материје
мин 0,01%
Правилник 4) методa 1
Механичко одвајање
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина Фини пекарски и снек производи Чоколадни производи, производи слични чоколадним и крем производи
Одређивања садржаја пуњења (надева) или прелива механичким одвајањем
HEM-03-044
Волуметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање количине натријум-хлорида
мин 0,01%
HEM-03-090
Полариметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање количине скроба по Ewers-у
мин 0,1%
HEM-03-088
Волуметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање киселости масти
SRPS ISO 7305:2020
Гравиметрија
Храна Адитиви за прехрамбене производе
Одређивање садржаја укупног пепела у желатину
мин 0,001%
SRPS H.K8.052:1971 повучен
Гравиметрија
Храна Адитиви за прехрамбене производе
Одређивање садржаја воде – желатин
мин 0,01%
SRPS H.K8.051:1971 повучен
Волуметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање киселинског степена
мин 0,1
HEM-03-087
Гравиметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање садржаја сирове и укупне масти екстракционом методом по Randall-у
мин 0,01%
SRPS EN ISO 11085:2016
Рефрактометрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање индекса рефракције
1,3250 – 1,7000
SRPS ЕN ISO 6320:2017
Гравиметрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја
мин 0,01%
SRPS EN ISO 662:2017
Волуметрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање јодног броја
мин 0,3 g/100g
SRPS EN ISO 3961:2019
Волуметрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање киселинског броја и киселости
мин 0,01%
SRPS EN ISO 660:2021
Волуметрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање сапонификационог броја
мин 1 mg KOH/g
SRPS EN ISO 3657:2020
Волуметрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање пероксидног броја
0 до 50 mmol/l
SRPS EN ISO 3960:2017
Гравиметрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање садржаја нерастворљивих нечистоћа
мин 0,001%
SRPS EN ISO 663:2017
Гравиметрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање садржаја неосапуњивих материја
мин 0,01%
SRPS EN ISO 18609:2012
Алкалитет
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање садржаја растворљивих сапуна
мин 0,0001%
SRPS EN ISO 10539:2008
Пикнометрија
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање конвенционалне запреминске масе
SRPS ЕN ISO 6883:2017
GC-FID
Храна Mасти и уља биљног и животињског порекла
Одређивање садржаја метилестара масних киселина капиларном гасном хроматографијом
0,1% до 100%
SRPS EN ISO 12966-1:2015 SRPS EN ISO 12966-2:2017 т.4.2 SRPS EN ISO 12966-3:2017 SRPS EN ISO 12966-4:2016
Думасов принцип
Храна Жита махуњаче и млевени производи од жита
Одређивање садржаја укупног азота - Метода сагоревања у складу са Думасовим принципом
Лимит детекције: 0,7 mg апсолутног азота Лимит квантификације: 0,66 mg апсолутног азота
SRPS EN ISO 16634-2:2016
Думасов принцип
Храна Млеко и производи од млека
Одређивање садржаја азота -Рутинска метода у складу са Думасовим принципом
Лимит детекције: 0,7 mg апсолутног азота Лимит квантификације: 0,66 mg апсолутног азота
SRPS EN ISО 14891:2010
Метода сагоревања
Храна Месо и производи од меса
Одређивање садржаја сирових протеина методом сагоревања
Лимит детекције: 0,7 mg апсолутног азота Лимит квантификације: 0,66 mg апсолутног азота
AOAC 992.15:1992
HPLC-IC
Храна Млеко и млечни производи, Кондиторски производи, Производи од меса, Млински и пекарски производи, Воће, поврће и производи од воћа и поврћа
Одређиванје садржаја сахарозе, глукозе, фруктозе и лактозе у храни (HPLC-IC)
Лимит квантификације: 0,1%
HEM-03-104
Храна Освежавајућа безалкохолна пића
Садржај угљен-диоксида
мин 2 g/l
SBM-03-005
Волуметрија
Храна Супе, сосови, додаци јелима
Одређивање садржаја натријум-хлорида
мин 0,01%
SRPS E.Z8.012:1994
Гравиметрија
Храна Супе, сосови, додаци јелима
Одређивање садржаја укупне масти
мин 0,01%
SRPS E.Z8.015:1993 повучен
Гравиметрија
Храна Супе, сосови, додаци јелима
Одређивање садржаја влаге
мин 0,01%
SRPS E.Z8.011:1993
Гравиметрија
Храна Пекарски квасац
Одређивање садржаја воде
мин 0,01%
SRPS E.M8.022:1987
Гравиметрија
Храна Беланчевинасти производи
Одређивање количине целулозе
мин 0,01%
Правилник 7) метода 6
Волуметрија
Храна Беланчевинасти производи
Одређивање количине беланчевина - метода по Кјеldahl-у
мин 0,01%
Правилник 7) метода 4
Гравиметрија
Храна Беланчевинасти производи
Одређивање количине пепела
мин 0,01%
Правилник^7) метода 3
Гравиметрија
Храна Беланчевинасти производи
Одређивање количине масти - метода по Soxhlet-у
мин 0,01%
Правилник 7) метода 2
Гравиметрија
Храна Беланчевинасти производи
Одређивање количине воде
мин 0,01%
Правилник 7) метода 1
Полариметрија
Храна Скроб
Одређивање садржаја скроба метода по Ewers-у
мин 0,1%
SRPS EN ISO 10520:2008
Гравиметрија
Храна Скроб
Одређивање пепела
мин 0,01%
SRPS ЕN ISO 3593:2008
Гравиметрија
Храна Скроб
Одређивање садржаја влаге – метода сушења у сушници
мин 0,01%
SRPS ЕN ISO 1666:2008
Гравиметрија
Храна Сирће и разблажена сирћетна киселина
Одређивање пепела
мин 0,5 g/l
Правилник 6) метода 8
Волуметрија
Храна Сирће и разблажена сирћетна киселина
Укупних киселина као сирћетне
мин 0,3 g/l
Правилник 6) метода 5
Волуметрија
Храна Сирће и разблажена сирћетна киселина
Укупних киселина као сирћетне
мин 0,3 g/l
Правилник 6) метода 5
Гравиметрија
Храна Сирће и разблажена сирћетна киселина
Одређивање укупног екстракта
мин 0,03 g/l
Правилник 6) метода 3
Гравиметрија
Храна Зачини
Одређивање садржаја пепела нерастворног у HCl
мин 0,01%
SRPS ISO 930:2000
Гравиметрија
Храна Зачини
Одређивање садржаја пепела нерастворног у води
мин 0,01%
SRPS E.B3.504:1972 повучен
Гравиметрија
Храна Зачини
Одређивање садржаја укупног пепела
мин 0,01%
SRPS ISO 928:2001
Волуметрија
Храна Кухињска со
Одређивање садржаја натријум-хлорида
мин 0,01%
SRPS H.G8.077:1983
Гравиметрија
Храна Кухињска со
Одређивање материја нерастворљивих у води или у киселини
мин 0,001%
SRPS ISO 2479:2015
Гравиметрија
Храна Кухињска со
Одређивање губитка масе на 110°C
мин 0,001%
SRPS ISO 2483:2015
Спектрофотометрија
Храна Кухињска со
Одређивање садржаја калијум фероцијанида
EUSALT/AS 004-2008
Волуметрија
Храна Кухињска со
Одређивање садржаја јода
мин 0,13 mg/kg
SRPS E.Z8.002:2001
Гравиметрија
Храна шећер
Одређивање губитка масе у току сушења
мин 0,01%
SRPS E.L8.016:1992
Полариметрија
Храна шећер
Одређивање поларизације
макс 99,90%
SRPS E.L8.018:1992
Кондуктометријa
Храна шећер
Одређивање пепела
мин 0,001%
SRPS E.L8.017:1992
Спектрофотометрија
Храна шећер
Одређивање боје шећера у раствору
макс 50 ICUMSA
SRPS E.L8.014:1992
Ацидобутирометрија
Храна Лупана павлака
Одређивање садржаја масти
0 – 50%
Правилник 2) метода XI.1
Гравиметрија
Храна Сладолед
Одређивање суве материје
мин 0,01%
Правилник^2) метода X.2
Ацидобутирометрија
Храна Сладолед
Одређивање садржаја масти
0 – 15%
Правилник 2) метода X.1
Гравиметрија
Храна Кефир
Одређивање суве материје
мин 0,01%
Правилник 2) метода IX.3
Волуметрија
Храна Кефир
Одређивање киселости
мин 0,05°SH
Правилник 2) метода IX.2
Ацидобутирометрија
Храна Кефир
Одређивање садржаја масти
0 – 8%
Правилник 2) метода IX.1
Волуметрија
Храна Маслац
Одређивање садржаја соли у маслацу
мин 0,01%
SRPS ISO 1738:2013
Гравиметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање количине пепела нерастворљивог у HCl (песак)
мин 0,01%
HEM-03-086
Гравиметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање садржаја пепела спаљивањем
мин 0,01%
SRPS EN ISO 2171:2012
Гравиметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање садржаја влаге
мин 0,01%
HEM-03-091
Гравиметрија
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина
Одређивање садржаја влаге – референтна метода
мин 0,01%
SRPS EN ISO 712:2012
Храна Мед
Одређивање релативног садржаја полена у меду
DIN 10760:2002-05
Кондуктометрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање електричне проводљивости
мин 0,01mS
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 2
HPLC-UV/VIS
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање садржаја хидроксиметил фурфурола
Лимит квантификације: 5 mg/kg
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 5.1
Гравиметрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање екстракта прополиса у алкохолном раствору
10% до 40%
HEM-03-085
Волуметрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање садржаја протеина у матичном млечу
мин 0,1%
HEM-03-084
Гравиметрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање садржаја воде у матичном млечу и полену
мин 0,01%
HEM-03-083
Спектрофотометрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање активности дијастазе
мин 1 DN
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009) метода 6.1
Волуметрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање киселости
мин 0,5 meq/kg
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 4
Гравиметрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање пепела
мин 0,01%
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 3
Гравиметрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање материја нерастворљивих у води
мин 0,01%
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 8
Рефтактометрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање воде у меду
12% до 27%
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 1
HPLC/IC са електрохемијским детектором
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе у меду
Лимит квантификације: 0,01%
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 7.4
Волуметрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање сахарозе
мин 0,1%
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 7.1
Волуметрија
Храна Мед и други пчелињи производи
Одређивање редукујућих шећера
мин 0,1%
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 7.1
Волуметрија
Храна Јаја и производи од јаја
Одређивање слободних масних киселина
мин 0,03%
Правилник 3) метода II.3
Гравиметрија
Храна Јаја и производи од јаја
Одређивање масти по Weibul-у и Stouldt-у
мин 0,01%
Правилник 3) метода II.2
Гравиметрија
Храна Јаја и производи од јаја
Одређивање садржаја суве материје сушењем
мин 0,01%
Правилник 3) метода II.1
Волуметрија
Храна Риба и производи од рибе
Одређивање концентрације укупног испарљивог азота (TVB-N)
5 – 100 mg/100g
Уредба ЕС бр. 2074/2005 Анекс II, Одељак II, Поглавље III
Храна Риба и производи од рибе
Одређивање нето масе меса риба у брзо залеђеним панираним или у течном тесту рибљим штапићима, рибљим порцијама или рибљим филетима
Codex Stand 166-1989 (rev.1-1995, 2004, 2017), Amendments 2011, 2013, 2014 – t.7.4. According to AOAC Method 996.15
Храна Риба и производи од рибе
Одређивање нето масе меса и нето масе глазуре код замрзнутих глазираних филета риба
Codex Stand 165-1989, Annex A t.7.3.2. (rev.1-1995), Annex B Codex Stand 165 – 1989
Храна Риба и производи од рибе
Одређивање садржаја воде у уљу у конзервама од меса риба у уљу (мерењем запремине издвојеног уља)
SAM-03-007
Храна Риба и производи од рибе
Одређивање масе меса у конзервама риба
SAM-03-004
HPLC
Храна Риба и производи од рибе
Одређивање садржаја хистамина
Лимит детекције: 10 mg/kg
NMKL 196 (2013)
Танкослојна хроматографија
Храна Риба и производи од рибе
Одређивање хистамина
Лимит детекције 20 mg/kg
IHM-03-HPTLC 01
Волуметрија
Храна Риба и производи од рибе
Одређивање садржаја натријум-хлорида
мин 0,01%
AOAC метода 937.09
GC-ECD
Храна Месо, Млеко, Јаја, Риба и њихови производи
Одређивање остатака пестицида применом методе гасне и/или течне xроматографије (GC-MSD и/или LC-MS/MS) након екстракције и пречишћавања dSPE (QuEChERS) Месо, млеко, јаја техника GC-MS:
Лимит квантификације: 0,001 mg/kg
IHM-03-Pest 01
GC-ECD
Храна Воће и поврће
Немасна храна – Одређивање остатака дитиокарбамата - Део 2: метода гасне хроматографије
Лимит квантификације LOQ 0,050 mg/kg
SRPS EN 12396-2:2008
GC-MSD
Месо димљене рибе, димљено месо и њихови производи
Одређивање садржаја полицикличних ароматичних угљоводоника (PAH - бензо(а)пирен, бензо(а)антрацен, бензо(б)флурантен, кризен) применом технике гасне хроматографије
Лимит квантификације: 1 μg/kg
IHM-03-GC 06
ICP-MS
Храна - осим формула за одојчад, хране за одојчад и малу децу - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у састав хране
Одређивање садржаја метала и металоида (олова, кадмијума, живе и арсена) применом масене спектрометрије са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MS)
Млеко и производи; воће и поврће и производи: лимит квантификације Pb 0,020 mg/kg Cd 0,010 mg/kg Hg 0,010 mg/kg As 0,010 mg/kg Месо и производи; рибе, морски плодови и производи; јаја и производи; печурке и производи; мед и производи; житарице и производи; уљарице и производи; какао зрно, какао производи, чоколада и производи; кафа, производи и сурогати; чајеви; зачини; масти и уља: лимит квантификације Pb 0,040 mg/kg Cd 0,020 mg/kg Hg 0,020 mg/kg As 0,020 mg/kg Бомбонски производи; шећери; кухињска со; сенф; сирће; скроб; беланчевинасти производи; квасац; дијететски производи, (осим формула за одојчад, хране за одојчад и малу децу), адитиви; ароме; ензимски препарати; помоћна средства у производњи прехрамбених производа: лимит квантификације Pb 0,10 mg/kg Cd 0,050 mg/kg Hg 0,050 mg/kg As 0,050 mg/kg
SRPS EN 15763:2012
Спектрофотометрија
Храна - Млеко и млечни производи, Дијететски производи Кондиторски производи и Производи од меса
Одређивање садржаја лактозе - eнзимска метода (спектрофотометријa)
Лимит квантификације: 0,25%
HEM-03-064 (ензимска метода-ком. тест R-Biopharm)
LC-MS/MS
Храна Млеко, рибе, мед, месо и њихови производи
Млеко - хлортетрациклин, дифлоксацин, доксициклин, окситетрациклин Лимит квантификације: 10 μg/kg - за тетрациклин, сулфонамиде, β-лактаме, макролид и флорокинолине Лимит квантификације: 50 μg/kg Риба - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, линкомицин, флуорокинолине Лимит квантификације: 10 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин Лимит квантификације: 20 μg/kg Мед - за тетрациклинe, сулфонамидe, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, линкомицин, флуорокинолини Лимит квантификације: 10 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин Лимит квантификације: 50 μg/kg Месо - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, флуорокинолине Лимит квантификације: 10 μg/kg - линкомицин и ампицилин Лимит квантификације: 100 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин Лимит квантификације: 20 μg/kg
Млеко - хлортетрациклин, дифлоксацин, доксициклин, окситетрациклин LoQ 10 μg/kg - за тетрациклин, сулфонамиде, β-лактаме, макролид и флорокинолине LoQ 50 μg/kg Риба - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, линкомицин, флуорокинолине LoQ 10 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин LoQ 20 μg/kg Мед - за тетрациклинe, сулфонамидe, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, линкомицин, флуорокинолини LoQ 10 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин LoQ 50 μg/kg Месо - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, флуорокинолине LoQ 10 μg/kg - линкомицин и ампицилин LoQ 100 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин LoQ 20 μg/kg
IHM-03-LC-MS 07
ICP-MS
Храна - Храна (осим формула за одојчад, хране за одојчад и малу децу) и пића, укључујући сокове од воћа и поврћа, у лименој амбалажи
Одређивање садржаја калаја применом масене спектрометрије са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MS)
Лимит квантификације 0,50 mg/kg
SRPS EN 15765:2012
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања / П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Думасов принцип
храна за животиње
Одређивање садржаја укупног азота - Метода сагоревања у складу са Думасовим принципом - Део 1: Семе уљарица и храна за животиње
Лимит детекције: 0,7 mg апсолутног азота Лимит квантификације: 0,66 mg апсолутног азота
SRPS EN ISO 16634-1:2010
Полариметрија
Храна за животиње
Одређивање садржаја скроба
мин 0,1%
SRPS ISO 6493:2004
Спектрофотометрија
Храна за животиње
Одређивање садржаја фосфора
Лимит квантификације: 0,1g/l
SRPS ISO 6491:2002
Гравиметрија
Храна за животиње
Одређивања садржаја влаге и других испарљивих материја
мин 0,01%
SRPS ISO 6496:2001
Волуметрија
Храна за животиње
Одређивање садржаја азота и израчунавања садржаја сирових протеина
мин 0,1%
SRPS EN ISO 5983-1:2010
Гравиметрија
Храна за животиње
Одређивање сировог пепела
мин 0,01%
SRPS ISO 5984:2013
Гравиметрија
Храна за животиње
Одређивање садржаја масти
мин 0,01%
SRPS ISO 6492:2001
Волуметрија
Храна за животиње
Одређивање садржаја хлорида растворљивих у води
мин 0,5%
SRPS ISO 6495-1:2018
Гравиметрија
Храна за животиње
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl
мин 0,1%
SRPS ISO 5985:2014
Гравиметрија
Храна за животиње
Одређивање садржаја сирове целулозе - метода са међуфилтрацијом
мин 0,1%
SRPS EN ISO 6865:2008
Волуметрија
Храна за животиње
Одређивање индекса растворљивости азота (NСI)
мин 1%
SRPS E.N8.001:2001 повучен
Волуметрија
Храна за животиње
Одређивање индекса растворљивости протеина (PDI)
мин 1%
SRPS E.N8.002:2001 повучен
Гравиметрија
Храна за животиње
Уљане сачме и погаче-одређивање садржаја уља
мин 0,01%
SRPS E.B8.018/ II:1973 повучен
Гравиметрија
Храна за животиње
Уљане сачме и погаче-одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја
мин 0,01%
SRPS ISO 771:2022
Волуметрија
Храна за животиње
Одређивање садржаја растворљивог азота после третирања пипсином у разблаженој хлороводоничној киселини
мин 0,01%
SRPS ISO 6655:2003
Волуметрија
Храна за животиње
Одређивање активности уреазе
мин 0,01%
SRPS ISO 5506:2019
И-15 Узорковање / П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Месо живине и производи од меса живине
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка)
Правилник^10) поглавље XIII, члан 57. до члан 61. SRPS EN ISO/TS 17728:2016
Млеко и производи од млека
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка)
SRPS Е. C2. 010:1997 Правилник^2) члан 6 до 27
Јаја и производи од јаја
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка)
Правилник^3) поглавље II, члан 7 до члан 15
Мед и производи од меда
Узимање узорака за физичка и хемијска испитивања
Правилник^14) поглавље V, члан 47. до члан 56.
Храна и храна за животиње Пољопривредно прехрамбени производи^1 - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка)
Codex Alimentarius CAC/GL 50-2004 СПУ-03- 001 СПУ-03-005 Правилник^8) Водич^9)
И-15 Узорковање / П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
Храна за животиње (хранива, предсмеше и смеше)
Узимање узорака за физичка, хемијска и микробиолошка испитивања
SRPS ISO 5500:2001 Правилник^11) члан 6 до 28 Инструкција^12) Инструкција^13)
И-15 Узорковање / П-27 Остали производи
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
Узорковање брисева предмета, површина и руку који долазе у контакт са храном (Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева)
SRPS ISO 18593:2018 тачке: 6.3.1, 6.3.2 и 8.2
Узорци са површине трупа
Узимање узорака са трупова за микробиолошку анализу
SRPS ISO 17604:2016
И-03 Хемијска (аналитичка) испитивања / П-17 Папир и амбалажа
гравиметрија
Материјали и предмети у контакту са храном / од папира или картона/ посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине
Одређивање садржаја суве материје у воденом екстракту папира и картона
Лимит квантификације:1 mg/dm^2
SRPS EN 920:2008
Спектрофотометрија
Материјали и предмети у контакту са храном / од папира или картона/ посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине
Формалдехид у воденом екстракту папира и картона
Лимит квантификације: 0,05 mg/dm^2
SRPS EN 1541:2008
HPLC
Материјали и предмети у контакту са храном /од пластике и папира или картона/ посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине
Мигрaција одређених фотоиницијатора из материјала и предмета у контакту са храном
бензофенон 8, бензофенон 1, бензофенон 3, 4,4-дихидрокси-бензофенон, 2-хидрокси-4-н-оксилокси бензофенон, бензофенон лимит квантификације: 0,2 mg/l
POM-03-HPLC 07
Спектрофотометрија
Материјали и предмети у контакту са храном /од пластике и метала/ посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине
Формалдехид у воденим симулаторима хране, из материјала и предмета у контакту са храном
Лимит квантификације: 0,2 mg/dm^2/ 1 mg/l
SRPS CEN/TS 13130-23:2008
гравиметрија
Mатеријали и предмети у контакт са храном /од пластике / посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине
Укупна миграција из пластике у водене симулаторе хране и у етанол и/или изооктан, уливањем
Лимит квантификације: 5 mg/kg
SRPS EN 1186-1:2008 SRPS EN 1186-9:2008 SRPS EN 1186-14:2008 тачка 6
гравиметрија
Mатеријали и предмети у контакт са храном /од пластике / посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине
Укупна миграција из пластике у водене симулаторе хране и у етанол и/или изооктан потапањем
Лимит квантификације: 1 mg/dm2
SRPS EN 1186-1:2008 SRPS EN 1186-3:2008 SRPS EN 1186-14:2008 тачка 3
Материјали и предмети у контакту са храном /од пластике / посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине
Укупна миграција из пластике у водене симулаторе хране и у етанол и/или изооктан, са површине материјала предвиђених за контакт са храном (гравиметријa)
Лимит квантификације: 1 mg/dm^2
POM-03-004
Материјали и предмети у контакту са храном /емајлирани / посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном
Растворљиви емајл (гравиметрија)
Лимит квантификације: 1 mg/dm2
POM-03-015
И-03 Хемијска (аналитичка) испитивања / П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Гравиметрија
Козметички производи и сировине
Одређивање губитка сушењем у козметичким производима и сировинама за козметику (гравиметрија)
Лимит квантификације: 0,01%
POM -03-034
GFААS
Козметички производи и сировине
Одређивање садржаја метала (Pb, Cd, Ni) у производима за личну хугијену, негу и улепшавање лица и тела, као и у сировинама за козметику (GFAAS техника)
Лимит квантификације: Pb мин 0,5 mg/kg Ni мин 0,5 mg/kg Cd мин 0,06 mg/kg
POM-03-AAS 15
HPLC
Козметички производи и сировине
Одређивање садржаја конзерванаса (бензил алкохола, феноксиетанола, метил-парабена, етил парабена, пропил-парабена и бутил парабена)
Лимит квантификације: Бензил алкохол 0,05% Феноксиетанол 0,05% Метил парабен 0,01% Етил парабен 0,01% Пропил парабен 0,01% Бутил парабен 0,02%
POM-03-HPLC 02
Рефрактометрија
Козметички производи и сировине
Индекс рефракције
Опсег мерења: 1.32500 – 1.70000
POM-03-026
HPLC
Козметички производи и сировине
Садржај бензоеве и сорбинске киселине и њихових соли
Лимит квантификације: - за бензoеву кис. и њене соли 0,02% - за сорбинска кис и њене соли 0,02%
POM-03-HPLC 01
Потенциометрија
Козметички производи и сировине
Одређивање pH вредности
Опсег мерења: 0 – 14 pH
POM-03 016
Потенциометрија
Средстава за одржавање хигијене у домаћинству и индустрији и сировине
Одређивање pH вредности
Опсег мерења: 0 до 14 pH
SRPS EN 1262:2012
Козметички производи и сировине
Cпецифичнa тежинa /релативнa густинa - методом пикнометра (гравиметрија)
Опсег мерења: 0,7 – 2,0
POM-03-025
Козметички производи, средстава за одржавање хигијене у домаћинству и сировине/ чврсти и течни сапуни, шампони, регенератори, детергенти и оплемењивачи рубља и сировине
Садржај слободних алкалија /алкални број (волумерија)
Лимит квантификације: - за слободне алкалије 0,01 % - за алкални број 0,01 mg KOH/g
SRPS ISO 4314:1992
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања / П-24 Играчке, спортска и опрема за хоби
И-11 Микробиолошка испитивања / П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине за козметику
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија
SRPS EN ISO 21149:2017
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине за козметику
Одређивање броја квасаца и плесни
SRPS EN ISO 16212:2017
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине за козметику
Откривање Candida albicans
SRPS EN ISO 18416:2016
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине за козметику
Откривање Staphylococcus aureus
SRPS EN ISO 22718:2016
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине за козметику
Откривање Escherichia coli
SRPS EN ISO 21150:2016
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине за козметику
Откривање Pseudomonas aureginosa
SRPS EN ISO 22717:2016
И-02 Биолошка, биохемијска испитивања / П-21.1 Храна и храна за животиње
Real-time PCR метода
Храна и храна за животиње биљног порекла
Одређивање присуства ГМО (одређивање присуства CaMV 35S промотора, NOS терминатора и FMV 34S промотора)
Лимит детекције: 0,1%
SRPS EN ISO 21571:2009 и A1:2013 SRPS EN ISO 21569:2008 и A1:2014
Real-time PCR метода
Храна и храна за животиње биљног порекла
Одређивање садржаја RoundUp Ready соје
опсег стандардних раствора од 20 до 200000 копија
SRPS EN ISO 21571:2009 и A1:2013; SRPS EN ISO 21570:2009 и A1:2014
ELISA
Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Риба и производи од рибе; Мед и производи од меда
Одређивање садржаја хлорамфеникола
Лимит квантификације: 0,5 μg/kg
IHM-03-ELISA 03
ELISA
Храна - Житарице и производи, Храна за животиње
Одређивање садржаја T-2 и HT-2 токсина
Лимит квантификације: 50 μg/kg
IHM-03-ELISA 14
ЕLISA тест
Храна-Житарице и производи, Језграсто воће, Уљарице, Сушено воће, Зачини, Храна за животиње
Одређивање садржаја афлатоксина B1
Лимит квантификације: 2 µg/kg
IHM-03-ELISA 01б
ЕLISA
Храна-Житарице и производи, Језграсто воће, Уљарице, Сушено воће, Зачини, Храна за животиње
Одређивање садржаја укупних афлатоксина (B1+B2+G1+G2)
Лимит квантификације: 4 μg/kg
IHM-03-ELISA 01а
ELISA
Храна - Млеко, производи од млека и други производи који садрже млеко
Одређивање садржаја меламина
Лимит квантификације: 0,2 μg/kg
IHM-03-ELISA 04
ELISA
Храна - Житарице и производи, Храна за животиње
Одређивање садржаја деоксиниваленол
Лимит квантификације: 200 μg/kg
IHM-03-ELISA 08
ELISA
Храна - Житарице и производи, Кафа, Храна за животиње
Одређивање садржаја охратоксина А
Лимит квантификације: 2 μg/kg
IHM-03-ELISA 10
ELISA
Храна - Житарице и производи, Храна за животиње
Одређивање садржаја зеараленона
Лимит квантификације: 25 μg/kg
IHM-03-ELISA 09
ELISA
храна-Дијететске намирнице и сировине за њих и друге намирнице уобичајеног састава
Одређивање садржаја глутена
Лимит квантификације: 10 mg/kg
AOAC 2012.01
ELISA
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање садржаја афлатоксина М1
Лимит квантификације: 0,02 µg/kg
IHM-03-ELISA 02 SPRS EN ISO 14675:2008
Real-time PCR метода
Храна Месо и производи од меса
Детекција DNK анималног порекла (говеђег, пилећег, коњског и свињског) у храни real-time PCR методом
Лимит детекције: 1%
IHM-03-PCR 03
ELISA
Храна Кукуруз и производи од кукуруза, Храна за животиње
Одређивање садржаја фумонизина применом ELISA технике
Лимит квантификације: 300 μg/kg
IHM-03-ELISA 13

Обим акредитације

Напомена: црвеном бојом су означене суспендоване ставке.

И-13 Физичка испитивања/П-13 Машине, постројења, опрема, укључујући и нуклеарна постројења

  • Врста испитивања: Одређивање садржаја укупног азота (CNS елементална анализа тоталног спаљивања узорака)
  • Опсег мерења: (0,05-50) %
  • Референтни документ: SRPS H.B8.149:1985 повучен
  • Локације:
    L2
    T1

  • Врста испитивања: Испитивање унутрашње непропусности и подешене вредности притиска
  • Опсег мерења: микроелементи (0,001 до 10)% секундарни елементи (0,01 - 40)%
  • Референтни документ: SRPS ЕN 334:2020, т. 7.7.9.3
  • Локације:
    L1
    T
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње

  • Врста испитивања: Одређивање садржаја укупног азота (CNS елементална анализа тоталног спаљивања узорака)
  • Опсег мерења: (0,05-50) %
  • Референтни документ: SRPS H.B8.149:1985 повучен
  • Локације:
    L2
    T1

  • Врста испитивања: Испитивање унутрашње непропусности и подешене вредности притиска
  • Опсег мерења: микроелементи (0,001 до 10)% секундарни елементи (0,01 - 40)%
  • Референтни документ: SRPS ЕN 334:2020, т. 7.7.9.3
  • Локације:
    L1
    T