Завод за јавно здравље Врање - Центар за хигијену и хуману екологију

Јована Јанковића Лунге 1

Лабораторије за испитивање po standardu SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

  • Број пр.: 2-01-009
  • ПИБ: 100547873
  • Акр. број: 01-025
  • Веб: http://www.zjzvranje.org.rs/
  • Тел: +381 17 421 310, локал 201
  • Факс: +381 17 400 271

Статус предмета

  • Статус акр.:
    Акредитован
  • Статус суспензије:
    Без суспензије
  • Датум прве акр.: 22.05.2002.
  • Датум последње акр.: 02.02.2024.
  • Датум истицања акр.: 01.02.2028.

Контакт особа

  • Име и презиме: мр Јасмина Цветковић
  • Функција: Технички руководилац лабораторије
  • Тел: +381 17 421 310, локал 201
  • Факс: +381 17 400 271
  • Е-маил: ekotoksikologija@zjzvranje.org.rs

Локације

  • Т1 - Терен
  • Л1 - Лабораторија

Историја статуса

  • 20. децембар 2022. - 19. децембар 2026
    Акредитован
  • 20. децембар 2022. - 19. децембар 2026
    Суспензија целог обима
  • 3. април 2001. - 3. април 2006
    Суспензија дела обима

Обим акредитације

Област испитивања
Предмет испитивања
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања)
Опсег мерења (где је примењиво)
Референтни документ
Локације
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
GFAAS
Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде
Одређивање садржаја олова и кадмијума
Pb (0.001-0.040) mg/L Cd (0.001-0.005) mg/L
ЗЗ 220а
CVAAS
Вода : Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде Отпадне воде
Одређивање садржаја живе (CVAAS)
(0,001–0,100) mg/L
ЗЗ 222а
спектрофотометрија
Вода : Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде Отпадне воде
Одређивање садржаја фенола (спектрофотометрија)
(0,002-0,10)mg/L
SRPS ISO 6439:1997
седиментацијска техника
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
Одређивање садржаја седиментних материја (седиментацијска техника)
мин. 0,01 mg/L
Правилник^1) метода III/21
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање мириса
SRPS EN 1622:2008
Визуелно
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање боје (визуелно)
Правилник^1) метода II/3
Кондуктометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија)
0,1µS/cm - 199,9 mS/cm
ЗЗ 202
Електрохемија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање pH вредности (електрохемија)
2-12
SRPS ISO EN 10523: 2016
Гравиметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање остатка испарења (гравиметрија)
(10-5000)mg/L
ЗЗ 203
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање потрошње KMnO4 (волуметрија)
мин. 0,5 mg/L O˅2
Приручник ˅9) Р-IV-9a
Гравиметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Oдређивање садржаја жареног остатка и губитка жарењем (гравиметрија)
мин. 0,01 %
ЗЗ 235
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија)
(5-400)mg/L
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријски)
(0,02-2,0)mgN/L
ЗЗ 208
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија)
(0,03-4,2)mgN/L
ЗЗ 206
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија)
(0,002-0,11)mgN/L
ЗЗ 207
Турбидиметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија)
(1-50)mg/L
ЗЗ 245
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја раствореног кисеоника и процента сатурације кисеоником ( волуметрија)
(0,2-20)mg/L
SRPS ISO 25813: 2009 SRPS ISO 25813/1: 2011
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја флуорида (спектрофотометрија)
(0,05-2,5)mgF^- /L
ЗЗ 210
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја водоник сулфида (спектрофотометрија)
(0,01-1,25) mgH˅2 S/L
ЗЗ 223
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја цијанида (спектрофотометрија)
(0,03-0,5)mgCN^- /L
ЗЗ 211
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја фосфата (спектрофотометрија)
(0,03-0,5)mgP/L
SRPS EN ISO 6878:2008
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја анјонксих детерџената (спектрофотометрија)
(0,025-1,0)mg/L
SRPS EN 903:2009
Колориметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија)
(0,03-5,0) mg/L
ЗЗ 270
HGAAS
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја арсена (HGAAS)
(0,001 – 0,1)mg/L
ЗЗ 222б
FAAS
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја алуминијума и баријума (FAAS)
Аl (0,1-5,0) mg/L Ba (0,5-200) mg/L
ЗЗ 221
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање укуса
SRPS EN 1622:2008
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
Oдређивање садржаја видљивих отпадних материја квалитативно (визуелно)
ЗЗ 227
GC-ECD
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin, DDT, Heptahlor, Heptahlorepoksid A, Heptahlorepoksid B, Lindan, Metolahlor, Trifluralin) (GC-ECD)
Aldrin (0.01-0.2) μg/L, Dieldrin (0.01-0.2) μg/L,, DDT (0.02-0.2) μg/L, Heptahlor (0.01-0.2) μg/L, Heptahlorepoksid A (0.01-0.1) μg/L, Heptahlorepoksid B (0.01-0.1) μg/L , Lindan (0.02-0.2) μg/L, Metolahlor (0.05-0.8) μg/L, Trifluralin(0.02-0.2) μg/L
ЗЗ 214
GC-ECD
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила (GC-ECD)
(0,0002-0,02)mg/L
ЗЗ 214
Турбидиметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање мутноће (турбидиметрија)
(0,1-10000) NTU
ЗЗ 204
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање тврдоће (волуметрија)
min 0,1 °dH
Правилник^1) метода III/15
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање садржаја карбонатне тврдоће (волуметрија)
min 0,1 °dH
Правилник^1) метода III/16
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање садржаја угљен диоксида (волуметрија)
(0,1 – 6)g/L
Правилник^1) метода III/14
Спектрофотометрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање садржаја силиката (спектрофотометрија)
(0,02-5,0)mg/L
ЗЗ 224
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање укупног и композитног алкалитета (волуметрија)
(2–200) ml 0,1N HCl
SRPS EN ISO 9963-1:2007
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање карбонатног алкалитета (волуметрија)
(2–200) ml 0,1N HCl
SRPS EN ISO 9963-2: 2007
Волуметрија
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање садржаја калцијума (волуметрија)
(2-1000)mg/L
SRPS ISO 6058:2000
FAAS
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
Одређивање садржаја тешких метала (FAAS)
Cu (0,01-10)mg/L Zn (0,01-2,0)mg/L Cr (0,01-5,0)mg/L Cd (0,002-2,0)mg/L Mn (0,005-7,0)mg/L Pb (0,02-15)mg/L Ni (0,02-2,0)mg/L Fe (0,01-10,0)mg/L
ЗЗ 220
FAAS
Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде
Одређивање садржаја магнезијума (FAAS)
мин. 0,1 mg/L
ЗЗ 220ц
FAAS
Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде
Одређивање садржаја натријума и калијума (FAAS)
Na мин. 0,1 mg/L К мин. 0,1 mg/L
ЗЗ 220б
Гравиметрија
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
Одређивање суспендованих материја (гравиметрија)
мин. 0,01 %
SRPS H.Z1.160:1987
Колориметрија
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
Одређивање садржаја нитрата (колориметрија)
(2-20) mg NO3-/L
ЗЗ 205
ХПК
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК)
(30-700)mg/L
SRPS ISO 6060:1994
БПК5
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
Одређивање биолошке потрошње кисеоника после пет дана (БПК5)
(3 – 6000) mg/L O˅2
SRPS EN 1899-1: 2009
Спектрофотометрија
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
Одређивање садржаја хрома (VI) (спектрофотометрија)
(0,05-1,0)mg/L
SRPS H.Z1.104:1983
FААS
Вода - Површинске воде; Отпадне воде
Одређивање садржаја тешких метала (FААS)
Cu (0,01-10) mg/L Zn (0,01-2,0) mg/L Mn (0,005-7,0)mg/L Cr (0,01-5,0) mg/L Fe (0,01-10) mg/L Pb (0,02-15) mg/L Ni (0,02-2,0) mg/L Cd (0,002-2,0) mg/L
ЗЗ 219
GC-ECD
Вода (вода за пиће)
Одређивање садржаја трихалометана (хлороформ, бромдихлорметан, дибромхлорметан, бромоформ) и хлорованих етилена (трихлоретилен, тетрахлоретилен) (GC-ECD)
Хлороформ (0,005-0,4) mg/L, Бромдихлорметан (0,002-0,4) mg/L, дибромхлорметан (0,002-0,4) mg/L, Бромоформ (0,002-0,4) mg/L, Трихлоретилен (0,002-0,4) mg/L, Tетрахлоретилен (0,002-0,4) mg/L
ЗЗ 213
Спектрофотометрија
Ваздух - Амбијентални ваздух
Одређивање садржаја азот диоксида (спектрофотометрија)
(1-1000)µg/m^3
ЗЗ 305
Спектрофотометрија
Ваздух - Амбијентални ваздух
Одређивање масене концентрације сумпор -диоксида (спектрофотометрија)
(3,5-150)µg/m^3
SRPS ISO 4221:1997
Рефлектометрија
Ваздух - Амбијентални ваздух
Одређивање садржаја чађи (рефлектометрија)
(4-1000)µg/m^3
ЗЗ 250
Гравиметрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање укупних таложних материја (гравиметрија)
(5-600)mg/m^2 /дан
ЗЗ 307
Електрохемија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање pH вредности (електрохемија)
2-12
SRPS ISO EN 10523: 2016
Кондуктометрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија)
0,1µS/cm-199,9 mS/cm
ЗЗ 202
Спектрофотометрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометрија)
(0,05 1000)mg/m^2 /дан
ЗЗ 259
Спектрофотометрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија)
(0,01-1000)mg/m^2 /дан
ЗЗ 254
Волуметрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија)
(2-1000)mg/m^2 /дан
ЗЗ 255
Спектрофотометрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија)
(0,1-1000)mg/m^2 /дан
ЗЗ 253
Волуметрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање садржаја калцијума (волуметрија)
(1-1000)mg/m^2 /дан
ЗЗ 256
Турбидиметрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија)
(0,5-500)mg/m^2 /дан
ЗЗ 257
Гравиметрија
Амбијентални ваздух - Таложене материје
Одређивање остатка испарења (гравиметрија)
(5-3000)mg/m^2 /дан
ЗЗ 258
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања / П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Електрохемијa
Вода за пиће Нови захвати воде Површинске воде Отпадне воде
Одређивање pH вредности (електрохемија)
2-12
SRPS ISO EN 10523: 2016
Вода - Вода за пиће; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде
Одређивање температуре
(-10 - +40)°C
SRPS H.Z1.106:1970
Вода - Вода за пиће; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде
Oдређивање температуре ваздуха
(-20 - +50)°C
Правилник^1) метода II/1
Колориметрија
Вода (вода за пиће)
Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија)
(0,05 – 6) mg/l
ЗЗ 410
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Гравиметрија
Пекарски производи, тестенине и сродни производи Фини пекарски производи
Одређивање садржаја појединих компонената производа – фил, облога панира, пуњење (гравиметријa)
мин. 0,1%
ЗЗ 06
CVAAS
Жита млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста Воће, поврће, печурке и њихови производи Производи од млека Месо и производи од меса Рибе и производи рибарства Пекарски кваса Зачини Чај Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића Вино Пиво Адитиви
Одређивање садржаја живе (CVAAS)
мин. 0,02 mg/kg
ЗЗ 104
CVAAS
Воће, поврће, печурке и њихови производи Млеко и производи од млека Месо и производи од меса Рибе и производи рибарства Пекарски квасац Зачини Чај Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића Вино Пиво Адитиви
Одређивање садржаја живе (CVAAS)
мин. 0,001 mg/kg
ЗЗ 104
FAAS
Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи Производи од воћа, поврћа и печурки у лименој амбалажи Алкохолна пића Вино Концентрисани воћни сок, воћни сируп и база цитруса Адитиви
Одређивање садржаја бакра (FAAS)
Cu (0.03-10.0) mg/kg
ЗЗ 103
FAAS
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи, жита млински и пекарски производи тестенине и брзо смрзнута теста, млеко и производи од млека, месо и производи од меса, пекарски квасац, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, освежавајућа безалкохолна пића, алкохолна пића, вино, пиво, адитиви
Одређивање садржаја олова и кадмијума (FAAS)
Олово: Житарице и махунарке Брашно и остали проиѕводи од цереалија Проиѕводи од млека Печурке и проиѕводи од печурака, Пекарски квасац, Зачини, Чај, Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи Бомбонски производи, Освежавајућа безалкохолна пића , Алкохолна пића, Пиво Месо риба, Адитиви (0,20-2,0) mg/kg Воће, месо (0,10-2,0) mg/kg Поврће (0,05-2,0) mg/kg Млако (0,02-2,0) mg/kg Вино (0,15-2,0) mg/kg Кадмијум: Млеко (0.01-2.0) mg/kg Воће, поврће, печурке и њихови производи Жита млински и пекарски производи тестенине и брзо смрзнута теста, Производи од млека, Месо и производи од меса, Пекарски квасац Зачини, Чај, Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића, Вино, Пиво, Адитиви (0.02-2.0) mg/kg
ЗЗ 103
FAAS
Храна - Производи од воћа, поврћа и печурки у лименој амбалажи, производи од меса у лименој амбалажи, производи рибарства у лименој амбалажи, концентрисани воћни сок, воћни сируп и база цитруса у лименој амбалажи, алкохолна пића, вино, адитиви
Одређивање садржаја цинка, гвожђа и калаја (FAAS)
Zn (0,02-2,0) mg/kg Fe (0,1-10,0) mg/kg Sn (5,0-200,0) mg/kg
ЗЗ 103
GC-ECD
Храна - Жита млински и пекарски производи, млеко и производи од млека, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, фини пекарски производи, уља и масти биљног и животињског порекла, воће, поврће, печурке и њихови производи, jаја, вино, освежавајућа безалкохолна пића, кафа и сродни производи, месо и производи од меса
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin Metolahlor, Malation, DDE, DDT, DDD, α-HCH, β-HCH, γ-HCH, δ-HCH, Heptahlor, Metoksihlor, Heptahlorepoksid A, Heptahlorepoksid B, Lindan, Trifluralin, Hlordan 1, Hlordan 2, Dihlorvos, Dihlobenin, Azinfosmetil, Fosalon) (GC-ECD)
(0,002 - 0,4)mg/kg
ЗЗ 123
HGAAS
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи, жита млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, млеко и производи од млека, пекарски квасац, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, освежавајућа безалкохолна пића, алкохолна пића, вино, пиво, адитиви
Одређивање садржаја арсена (HGAAS)
мин. 0,02 mg/kg
ЗЗ 104а
HGAAS
Храна - Месо и производи од меса
Одређивање садржаја арсена (HGAAS)
мин. 0,025 mg/kg
ЗЗ 104а
Гравиметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање садржаја воде у житу и млинским производима (гравиметрија)
(0,1- 30)%
Правилник^2) метода I.8
Гравиметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање садржаја воде у пекарским производима (гравиметрија)
(0,1- 60)%
Правилник^2) метода II.1
Гравиметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање садржаја воде у тестенинама (гравиметрија)
(0,1- 50)%
Правилник^2) метода III.5
Гравиметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање садржаја пепела у млинским производима (гравиметрија)
(0,1 - 10)%
Правилник^2) метода I.10
Гравиметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање садржаја песка у млинским производима (гравиметрија)
(0,01 - 2)%
Правилник^2) метода I/11
Гравиметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање садржаја масти по Weibull-Stoldt у млинским и пекарским производима (гравиметрија)
(0,2 - 50)%
Правилник^2) метода I.15
Волуметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима (волуметрија)
0,2 - 15
Правилник^2) метода I.16
Волуметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање киселинског степена у пекарским производима (волуметрија)
0,2 - 15
Правилник^2) метода II.2
Волуметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање киселинског степена у тестенинама (волуметрија)
0,2 - 15
Правилник^2) метода III.6
Волуметрија
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
Одређивање садржаја натријум-хлорида у пекарским производима, директном титрацијом (волуметрија)
мин. 0,02%
Правилник^2) метода II.6
Потенциометрија
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање pH вредности млека, ферментисних производа од млека и сира (потенциометрија)
1 - 14
ЗЗ 147
Волуметрија
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање киселости млека (волуметрија)
(0,4 – 30)°SH
Правилник^3) метода I.2
Бутирометрија
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање садржаја масти у млеку (бутирометрија)
(0,1- 7)%
Правилник^3) метода I.3
Бутирометрија
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање садржаја масти у ферментисним производима од млека (бутирометрија)
(0,1- 15)%
Правилник^3) метода II.1
Бутирометрија
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање садржаја масти у сиру (бутирометрија)
(0,1- 40)%
Правилник^3) метода VI.2
Гравиметрија
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање садржаја суве материје у млеку и ферментисним производима од млека (гравиметрија)
(0,5- 15)%
Правилник^3) метода I.4
Гравиметрија
Храна - Млеко и производи од млека
Одређивање садржаја воде у сиру (гравиметрија)
(0,5- 80)%
Правилник^3) метода VI.1
Гравиметрија
Храна - Додаци јелима
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
(0,1 – 90)%
SRPS E.Z8.011:1993
Волуметрија
Храна - Додаци јелима
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
(0,1-80)%
SRPS E.Z8.012:1994
Волуметрија
Храна - Додаци јелима
Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметрија)
мин. 0,01%
SRPS E.Z8.018:1994
Гравиметрија
Храна - Пекарски квасац
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
мин. 0,1%
SRPS E.М8.022: 1987
Гравиметрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
мин. 0,01%
Правилник^4) метода 1
Гравиметрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
Одређивање садржаја воде у колачима под нормалним притиском (гравиметрија)
мин. 0,01%
Правилник^4) метода 2
Рефрактометрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
Одређивање садржаја воде у желе производима и ратлуку (рефрактометрија)
(1 – 30)%
Правилник^4) метода 4
Гравиметрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
Одређивање садржаја пепела у какао производима (гравиметрија)
(0,01–20)%
Правилник^4) метода 5
Гравиметрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
Одређивање садржаја масти (гравиметрија)
(0,1-50)%
Правилник^4) метода 9
Волуметрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
Одређивање садржаја млечне масти (волуметрија)
(0,5-20)%
Правилник^4) метода10
Волуметрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи
Одређивање садржаја шећера (волуметрија)
(1 -50)%
Правилник^4) метода 12
FAAS
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор и амбалажа и дечије играчке од вештачке масе
Одређивање миграције тешких метала Pb, Cd, Cr, Ba, Zn, Sn, Co (FAAS)
Pb мин 0,3 mg/L Cd мин 0,02 mg/L Cr мин 0,1 mg/L Ba мин 0,5 mg/L Zn мин 0,1 mg/L Sn мин 4 5,0 mg/L Co мин 0,5 mg/L
ЗЗ 103а
CVAAS
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор и амбалажа и дечије играчке од вештачке масе
Одређивање миграције живе (CVAAS)
мин. 0,005 mg/L
ЗЗ 104б
HGAAS
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор и амбалажа и дечије играчке од вештачке масе
Одређивање миграције арсена (HGAAS)
мин. 0,01 mg/L
ЗЗ 104ц
Потенциометрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи
Одређивање pH вредности (потенциометрија)
1 – 14
Правилник^4) метода 16
Волуметрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи
Одређивање киселости тврдих бомбона (волуметрија)
(0,1 - 25)%
Правилник^4) метода 18
Спектрофотометрија
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи
Одређивање садржаја укупних алкалоида (теобромин) (спектрофотометрија)
(0,1- 50)%
Правилник^4) метода17
Волуметрија
Храна - Фини пекарски производи
Одређивање садржаја натријум-хлорида у трајном сланом пециву (волуметрија)
(1 – 10)%
Правилник^4) метода 21
Рефрактометрија
Храна - Производи од воћа и поврћа, Сок од воћа и поврћа
Одређивање садржаја суве материје (рефрактометрија)
(0,5-95,0)%
Правилник^5) метода 1
Гравиметрија
Храна - Воће, Производи од воћа и поврћа, Сок од воћа и поврћа, Производи од печурака
Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија)
мин. 0,01 %
Правилник^5) метода 2
Волуметрија
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа
Одређивање садржаја директно радукујућих и укупних шећера (волуметрија)
мин. 0,01 %
Правилник^5) метода 3
Волуметрија
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа
Одређивање садржаја испарљивих киселина (волуметрија)
мин. 0,001 g/100g
Правилник^5) метода 17
Волуметрија
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа
Одређивање садржаја етилалкохола (волуметрија)
(0,01-1) g/kg
Правилник^5) метода 9
Волуметрија
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа и поврћа, Производи од печурака
Одређивање садржаја укупне титрационе киселости (волуметрија)
(0,01-2)g/100g
Правилник^5) метода 18
Електрохемија
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од печурака
Одређивање pH вредности (електрохемија)
1-14
Правилник^5) метода 6
Волуметрија
Храна - Производи од поврћа, Производи од печурака
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
(0,01-10) %
Правилник^5) метода 10
Гравиметрија
Храна - Производи од воћа и поврћа
Одређивање садржаја минералних нечистоћа (гравиметрија)
(0,01-10)%
Правилник^5) метода 4
Гравиметрија
Храна - Производи од воћа и поврћа
Одређивање садржаја материја нерастворних у етанолу (гравиметрија)
мин. 0,01%
Правилник^5) метода 21
Спектрофотометрија
Храна - Производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића
Одређивање садржаја сорбинске киселине (спектрофотометрија)
мин. 10 mg/kg (mg/L)
Правилник^5) метода 8
Гравиметрија
Храна - Производи од воћа и поврћа, Печурке, Производи од печурака
Одређивање садржаја примеса (гравиметрија)
мин. 0,01%
ЗЗ 52
Гравиметрија
Храна - Производи од воћа и поврћа, Печурке, Производи од печурака
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)
(0,01-10)%
Правилник^5) метода 5
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа
Одређивање класе (на основу изгледа, величине, чистоће плодова)
ЗЗ 28
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду
Одређивање класе
SRPS Е.H8.380:1965 (т. 6)
Гравиметрија
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду
Садржаја суве материје (гравиметрија)
(0,05-95)%
SRPS Е.H8.380:1965 (т. 7.2)
Гравиметрија
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа, Производи од печурака
Одређивање садржаја плодова са недостацима (гравиметрија)
мин. 0,01 %
ЗЗ 29
Пикнометрија
Храна - Сокови од воћа и поврћа
Одређивање релативне густине (пикнометрија)
1,0000 – 1,5000
SRPS EN 1131:2005
Волуметрија
Храна - Кухињска со
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
(0,5 – 100)%
ЗЗ 79
Волуметрија
Храна - Кухињска со
Одређивање садржаја калијум јодида (волуметрија)
(0, 5 – 65)mg/kg J2
SRPS Е.Z8.002:2001
Спектрофотометрија
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
Одређивање садржаја кинин хидрохлорида (спектрофотометрија)
(0,5-120)mg/L
ЗЗ 69
Спектрофотометрија
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
Одређивање садржаја кофеина (спектрофотометрија)
(1-150)mg/L
ЗЗ 70
Спектрофотометрија
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
Одређивање садржаја ортофосфорне киселине (спектрофотометрија)
(6-500)mg/L
ЗЗ 71
Волуметрија
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
Одређивање садржаја етанола (волуметрија)
(0,01-5)vol %
ЗЗ 63
Волуметрија
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
Одређивање садржаја натријум бензоата (волуметрија)
min 5 mg/L
ЗЗ 64
Рефрактометрија
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
Одређивање садржаја суве материје (рефрактометрија)
(0,5 – 95)%
ЗЗ 40
Манометријски
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
Одређивање садржаја угљен диоксида (манометријски)
(4,5 – 10)g/L
ЗЗ 39
Гравиметрија
Храна - Производи од кафе
Одређивање садржаја воде (гравиметријски)
мин. 0,01%
ЗЗ 15
Гравиметрија
Храна - Производи од кафе
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски)
мин. 0,01%
ЗЗ 35
Гравиметрија
Храна - Производи од кафе
Одређивање садржаја материја растворљивих у води – екстрактивних материја (гравиметријски)
мин. 0,01%
ЗЗ 90
Храна - Жита, Млински производи, Пекарски производи
Одређивање изгледа, боје, укуса и мириса
Правилник^2) метода I.1
Храна - Жита, Млински производи, Пекарски производи
Одређивање (оцена) квалитета основних врста пшеничног хлеба (бодовање)
Правилник^2) метода II.11
Храна - Тестенине и сродни производи
Одређивање сензорних особина
Правилник^2) метода III.1
Храна - Пекарски квасац
Испитивање сензорних особина
SRPS Е.М8.021: 1987
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду
Испитивање сензорских особина (величине плодова, боје, мириса, укуса , чистоће и текстуре)
SRPS Е.H8.380:1965
Храна - Кухињска со
Испитивање сензорних особина (боје, укуса и мириса)
ЗЗ 78
Пикнометрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја алкохола (пикнометрија)
(0,05-70) vol%
Правилник^6) метода 1
Гравиметрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја укупног екстракта (гравиметрија)
(0,1-20)g/L
Правилник^6) метода 2
Волуметрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја укупних киселина (волуметрија)
(0,01-15)g/L
Правилник^6) метода 3
Волуметрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја естара (волуметрија)
(10 – 600)mg/L
Правилник^6) метода 4
Спектрофотометрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја виших алкохола (спектрофотометрија)
(200-5000)mg/L а.а.
Правилник^6) метода 6
Волуметрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја укупних алдехида (волуметрија)
(10-1000)mg/L а.а.
Правилник^6) метода 7
Спектрофотометрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја фурфурола (спектрофотометрија)
(0,3-150)mg/Lа.а.
Правилник^6) метода 8
Волуметрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја шећера (волуметрија)
min 1 g/L
Правилник^6) метода 9
Спектрофотометрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја бензалдехида (спектрофотометрија)
(10-150)mg/L а.а.
Правилник^6) метода 12
Спектрофотометрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја цијанида (спектрофотометрија)
(0,5-40)mg/L a.a
Правилник^6) метода 13
Спектрофотометрија
Храна - Алкохолна пића
Одређивање садржаја метил алкохола (спектрофотометрија)
(0,2-30)g/L а.а.
Правилник^6) метода 5
Волуметрија
Храна - Производи од меса
Одређивање садржаја азота (волуметријa)
min 0,01%
ЗЗ 31
Гравиметрија
Храна - Сурогати кафе, Поврће
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у HCl (гравиметријa)
(0,01-10)%
ЗЗ 75
Рефрактометрија
Храна - Адитиви
Одређивање индекса рефракције (рефрактометриja)
(0, 1-90)%
33 421
Пикнометрија
Храна - Адитиви
Одређивање релативне густине (пикнометријски)
(0,1-90)%
ЗЗ 422
Гравиметрија
Храна - Адитиви
Одређивање губитка сушењем (гравиметријa)
мин. 0,1%
ЗЗ 423
Гравиметрија
Храна - Адитиви
Одређивање губитка и остатка након жарања - пепео (гравиметријски)
мин. 0,1%
ЗЗ 424
Електрохемијa
Храна - Адитиви
Одређивање pH вредности (електрохемијa)
0-14
ЗЗ 425
Храна - Млеко и производи од млека, Додаци јелима, Какао производи, Чоколада, Производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи, Воће, Поврће, Печурке и њихови производи, Освежавајућа безалкохолна пића, Производи од кафе, Алкохолна пића, Адитиви
Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстуре)
ЗЗ 362
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор
Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстуре)
ЗЗ 362а
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-17 Папир и амбалажа
FAAS
Предмет опште употребе - Глинено и керамичко посуђе
Одређивање миграције тешких метала Pb, Cd, Cr, Ba, Sb, (FAAS)
Pb мин 0.3 mg/L Cd мин 0,02 mg/L Cr мин 0,1 mg/L Ba мин 0,5 mg/L Sb мин 1 mg/L
ЗЗ 103б
FAAS
Предмети опште употребе -Посуђе, прибор и амбалажа од метала
Одређивање миграције тешких метала Cr, Ni, Mn (FAAS)
Cr мин. 0,1mg/L Ni мин. 0,1mg/L Mn мин. 0,1mg/L
ЗЗ 103б
FAAS
Предмети опште употребе - Посуђе и амбалажа од стакла
Одређивање миграције Pb, Cd (FAAS)
Pb мин. 0,1mg/L Cd мин. 0,02mg/L
ЗЗ 103б
FAAS
Предмет опште употребе - Амбалажа од хартије
Одређивање садржаја олова (FAAS)
мин. 0,2 mg/kg
ЗЗ 103 д
HG AAS
Предмет опште употребе - Амбалажа од хартије
Одређивање садржаја арсена (HG AAS)
мин. 0,5 mg/kg
ЗЗ 104цА
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
ААS
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела
Одређивање садржаја токсичних метала – Pb, Cd, Cr, Ni, Ba, As, Hg (AAS)
Pb мин. 6,6 mg/L Cd мин. 0,6 mg/L Cr мин. 2 mg/L Ni мин. 3,3 mg/L Ba мин. 16,5 mg/L As мин. 0,5 mg/L Hg мин. 0,5 mg/L
Правилник^7) метода В
Електрохемија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела
Одређивање pH вредности (електрохемија)
1-14
Правилник^7) метода А
Електрохемија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање pH вредности (електрохемија)
1-14
SRPS ISO 4316:2014
Гравиметрија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање садржаја анјонских површинских активних материја (гравиметрија)
мин. 0,1%
ЗЗ 116
Волуметрија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање садржаја слободних алкалија (волуметрија)
мин. 0,01 %
SRPS ISO 4314:1992
Гравиметрија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање садржаја фосфата (гравиметрија)
мин. 0,1 %
SRPS ISO 4313:1996
Гравиметрија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање привидне запреминске масе (гравиметрија)
SRPS ISO 697:1993
Гравиметрија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање садржаја силиката (гравиметрија)
мин. 0,1 %
SRPS ISO 8215:1992
Гравиметрија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија)
мин. 0,1 %
ЗЗ 160
Гравиметрија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање садржаја сулфата (гравиметрија)
мин. 0,1%
SRPS ISO 8214:1992
Волуметрија
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
Одређивање садржаја активног кисеоника (волуметрија)
мин. 0,1 %
SRPS ISO 4321:1992
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-23 Дувански производи
F AAS
Дуван и дуванске прерађевине
Одређивање садржаја олова (F AAS)
мин 0,2 mg/kg
ЗЗ 103д
HG AAS
Дуван и дуванске прерађевине
Одређивање садржаја арсена (HG AAS)
мин 0,5 mg/kg
ЗЗ 104цБ
GC-ECD
Дуван и дуванске прерађевине
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin, Metolahlor, Malation, DDE, DDT, DDD, α- HCH, β-HCH , δ-HCH, Heptahlor, Metoksihlor, Heptahlorepoksid (A+B), Lindan, Hlordan (1+2), Dihlorvos) (GC-ECD)
Aldrin мин. 0,05mg/kg Dieldrin мин. 0,05mg/kg mg/kg Metolahlor мин. 0,2mg/kg Malation мин. 0,2mg/kg , DDE мин. 0,05mg/kg, DDT мин. 0,05mg/kg, DDD мин.0,05mg/kg, α- HCH мин.0,02mg/kg β-HCH мин. 0,05mg/kg δ-HCH мин.0,02mg/kg Heptahlor мин.0,02mg/kg, Metoksihlor мин.0,05mg/kg, Heptahlorepoksid (A+B ) мин.0,05mg/kg, Lindan мин. 0,05mg/kg, Hlordan (1+2) мин. 0,05mg/kg Dihlorvos мин. 0,1mg/kg
ЗЗ 123
И-11 Микробиолошка испитивања / П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml воде
Приручник^9) Део 2а метода 1.1
Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (SSA) (MPN техником)
Приручник^9) Део 2а метода 5.1.1
Вода - Вода за пиће; Минералне воде
Докaзивање фекалних стрептокока (MF техником)
Приручник^9) Део 2а метода 3.1.2
Вода - Вода за пиће; Минералне воде
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MF техником)
Приручник^9) Део 2а метода 6.2.1
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде;
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија фекалног порекла (MF техником)
Приручник^9) Део 2а метода 2.2.1
Вода за пиће Нови захвати воде
Одређивање највероватнијег броја MPN колиформних бактерија
ЗЗ 229д
Вода за пиће Нови захвати воде
Одређивање највероватнијег броја MPN колиформних бактерија фекалног порекла
Приручник^9) Део 2а метода 1.2.2
Вода за пиће Нови захвати воде
Докaзивање фекалних стрептокока MPN
Приручник^9) Део 2а метода 3.1.1
Вода за пиће Нови захвати воде
Доказивање Proteus врсте
Приручник^9) Део 2а метода 4.1.1
Вода за пиће Нови захвати воде
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MPN техником)
Приручник^9) Део 2а метода 6.1.1
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама / П-27 Остали производи
Животна средина
Одређивање нивоа буке
(20 – 130) dB
SRPS ISО 1996-1:2010 SRPS ISО 1996-2:2010
И-15 Узорковање / П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - Вода за пиће
Узимање узорака за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања
Правилник^8) део II SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-5:2008 SRPS EN ISO 19458:2009
Природна флаширана вода за пиће, изворска вода, минералне и стоне воде
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-11:2019 SRPS EN ISO 19458:2009
Површинске воде
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-4:2019 SRPS EN ISO 5667-6:2017 (изузимајући тачке 7.2, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3 и 9.6) SRPS EN ISO 19458:2009
Подземне воде
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-11:2019 SRPS EN ISO 19458:2009
Базени
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-4:2019 SRPS EN ISO 5667-6:2017 (изузимајући тачке 7.2, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3 и 9.6) SRPS EN ISO 19458:2009
Отпадне воде
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-10:2007 (изузимајући тачку 4.2.2.) SRPS EN ISO 19458:2009
И-11 Микробиолошка испитивања / П-21.1 Храна и храна за животиње
Храна
Хоризонтална метода за одређивање броја β- глукорунидаза позитивних Escherichiae coli – Техника бројања колонија на 44oC помоћу 5-bromo-4 – hloro-3 – idolil β- D glukuronida
SRPS ISO 16649-2:2008
Храна
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
Храна
Идентификација и одређивање Listeria monocytogenes (метода детекције) (квалитативна метода)
SRPS EN ISO 11290-1:2017
Храна
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – техника бројање колонија на 30oС
/
SRPS EN ISO 4833-1:2014
Храна
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – техника бројања колонија
/
SRPS ISO 21528-2:2017
И-15 Узорковање / П-27 Остали производи
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном
Хоризонтална метода за технику узимања узорака са површина помоћу брисева
SRPS EN ISO 18593:2018
И-11 Микробиолошка испитивања / П-27 Остали производи
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
Идентификација и одређивање Listeria monocytogenes (метода детекције) (квалитативна метода)
SRPS EN ISO 11290-1:2017
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30oС трхником наливања плоче
SRPS EN ISO 4833-1:2014
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија
SRPS ISO 21528-2:2017
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
Хоризонтална метода за одређивање Salmonella spp.
SRPS ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д

Обим акредитације

Напомена: црвеном бојом су означене суспендоване ставке.

И-13 Физичка испитивања/П-13 Машине, постројења, опрема, укључујући и нуклеарна постројења

  • Врста испитивања: Одређивање садржаја укупног азота (CNS елементална анализа тоталног спаљивања узорака)
  • Опсег мерења: (0,05-50) %
  • Референтни документ: SRPS H.B8.149:1985 повучен
  • Локације:
    L2
    T1

  • Врста испитивања: Испитивање унутрашње непропусности и подешене вредности притиска
  • Опсег мерења: микроелементи (0,001 до 10)% секундарни елементи (0,01 - 40)%
  • Референтни документ: SRPS ЕN 334:2020, т. 7.7.9.3
  • Локације:
    L1
    T
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње

  • Врста испитивања: Одређивање садржаја укупног азота (CNS елементална анализа тоталног спаљивања узорака)
  • Опсег мерења: (0,05-50) %
  • Референтни документ: SRPS H.B8.149:1985 повучен
  • Локације:
    L2
    T1

  • Врста испитивања: Испитивање унутрашње непропусности и подешене вредности притиска
  • Опсег мерења: микроелементи (0,001 до 10)% секундарни елементи (0,01 - 40)%
  • Референтни документ: SRPS ЕN 334:2020, т. 7.7.9.3
  • Локације:
    L1
    T