Завод за јавно здравље Врање - Центар за хигијену и хуману екологију
Јована Јанковића Лунге 1
Лабораторије за испитивање po standardu SRPS ISO/IEC 17025:2017
Основни подаци
- Број пр.: 2-01-009
- ПИБ: 100547873
- Акр. број: 01-025
- Веб: http://www.zjzvranje.org.rs/
- Тел: +381 17 421 310, локал 201
- Факс: +381 17 400 271
Статус предмета
- Статус акр.: Акредитован
- Статус суспензије: Без суспензије
- Датум прве акр.: 22.05.2002.
- Датум последње акр.: 02.02.2024.
- Датум истицања акр.: 01.02.2028.
Контакт особа
- Име и презиме: мр Јасмина Цветковић
- Функција: Технички руководилац лабораторије
- Тел: +381 17 421 310, локал 201
- Факс: +381 17 400 271
- Е-маил: ekotoksikologija@zjzvranje.org.rs
Локације
- Т1 - Терен
- Л1 - Лабораторија
Историја статуса
- 20. децембар 2022. - 19. децембар 2026 Акредитован
- 20. децембар 2022. - 19. децембар 2026 Суспензија целог обима
- 3. април 2001. - 3. април 2006 Суспензија дела обима
Обим акредитације
Област испитивања
|
Предмет испитивања
|
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања)
|
Опсег мерења (где је примењиво)
|
Референтни документ
|
Локације
|
---|---|---|---|---|---|
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
|
|||||
GFAAS
|
Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде
|
Одређивање садржаја олова и кадмијума
|
Pb (0.001-0.040) mg/L
Cd (0.001-0.005) mg/L
|
ЗЗ 220а
|
|
CVAAS
|
Вода : Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде Отпадне воде
|
Одређивање садржаја живе
(CVAAS)
|
(0,001–0,100) mg/L
|
ЗЗ 222а
|
|
спектрофотометрија
|
Вода : Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде Површинске воде Подземне воде Отпадне воде
|
Одређивање садржаја фенола
(спектрофотометрија)
|
(0,002-0,10)mg/L
|
SRPS ISO 6439:1997
|
|
седиментацијска техника
|
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
|
Одређивање садржаја седиментних материја (седиментацијска техника)
|
мин. 0,01 mg/L
|
Правилник^1)
метода III/21
|
|
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање мириса
|
|
SRPS EN 1622:2008
|
|
Визуелно
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање боје (визуелно)
|
|
Правилник^1)
метода II/3
|
|
Кондуктометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија)
|
0,1µS/cm - 199,9 mS/cm
|
ЗЗ 202
|
|
Електрохемија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
2-12
|
SRPS ISO EN
10523: 2016
|
|
Гравиметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање остатка испарења (гравиметрија)
|
(10-5000)mg/L
|
ЗЗ 203
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање потрошње KMnO4 (волуметрија)
|
мин. 0,5 mg/L O˅2
|
Приручник ˅9) Р-IV-9a
|
|
Гравиметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Oдређивање садржаја жареног остатка и губитка жарењем
(гравиметрија)
|
мин. 0,01 %
|
ЗЗ 235
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија)
|
(5-400)mg/L
|
SRPS ISO 9297:1997
SRPS ISO 9297/1:2007
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријски)
|
(0,02-2,0)mgN/L
|
ЗЗ 208
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја нитрата
(спектрофотометрија)
|
(0,03-4,2)mgN/L
|
ЗЗ 206
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја нитрита
(спектрофотометрија)
|
(0,002-0,11)mgN/L
|
ЗЗ 207
|
|
Турбидиметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија)
|
(1-50)mg/L
|
ЗЗ 245
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја раствореног кисеоника и процента сатурације кисеоником ( волуметрија)
|
(0,2-20)mg/L
|
SRPS ISO 25813: 2009
SRPS ISO 25813/1: 2011
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја флуорида (спектрофотометрија)
|
(0,05-2,5)mgF^- /L
|
ЗЗ 210
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја водоник сулфида (спектрофотометрија)
|
(0,01-1,25) mgH˅2 S/L
|
ЗЗ 223
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја цијанида (спектрофотометрија)
|
(0,03-0,5)mgCN^- /L
|
ЗЗ 211
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја фосфата (спектрофотометрија)
|
(0,03-0,5)mgP/L
|
SRPS EN ISO 6878:2008
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја анјонксих детерџената (спектрофотометрија)
|
(0,025-1,0)mg/L
|
SRPS EN 903:2009
|
|
Колориметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија)
|
(0,03-5,0) mg/L
|
ЗЗ 270
|
|
HGAAS
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја арсена (HGAAS)
|
(0,001 – 0,1)mg/L
|
ЗЗ 222б
|
|
FAAS
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја алуминијума и баријума (FAAS)
|
Аl (0,1-5,0) mg/L
Ba (0,5-200) mg/L
|
ЗЗ 221
|
|
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање укуса
|
|
SRPS EN 1622:2008
|
|
|
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
|
Oдређивање садржаја видљивих отпадних материја квалитативно (визуелно)
|
|
ЗЗ 227
|
|
GC-ECD
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде
|
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin, DDT, Heptahlor, Heptahlorepoksid A, Heptahlorepoksid B, Lindan, Metolahlor, Trifluralin) (GC-ECD)
|
Aldrin (0.01-0.2) μg/L, Dieldrin (0.01-0.2) μg/L,, DDT (0.02-0.2) μg/L, Heptahlor (0.01-0.2) μg/L, Heptahlorepoksid A (0.01-0.1) μg/L, Heptahlorepoksid B (0.01-0.1) μg/L , Lindan (0.02-0.2) μg/L, Metolahlor (0.05-0.8) μg/L, Trifluralin(0.02-0.2) μg/L
|
ЗЗ 214
|
|
GC-ECD
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Подземне воде
|
Одређивање садржаја полихлорованих бифенила
(GC-ECD)
|
(0,0002-0,02)mg/L
|
ЗЗ 214
|
|
Турбидиметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање мутноће (турбидиметрија)
|
(0,1-10000) NTU
|
ЗЗ 204
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање тврдоће (волуметрија)
|
min 0,1 °dH
|
Правилник^1)
метода III/15
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање садржаја карбонатне тврдоће (волуметрија)
|
min 0,1 °dH
|
Правилник^1)
метода III/16
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање садржаја угљен диоксида (волуметрија)
|
(0,1 – 6)g/L
|
Правилник^1)
метода III/14
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање садржаја силиката (спектрофотометрија)
|
(0,02-5,0)mg/L
|
ЗЗ 224
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање укупног и композитног алкалитета (волуметрија)
|
(2–200) ml 0,1N HCl
|
SRPS EN ISO
9963-1:2007
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање карбонатног алкалитета (волуметрија)
|
(2–200) ml 0,1N HCl
|
SRPS EN ISO
9963-2: 2007
|
|
Волуметрија
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање садржаја калцијума (волуметрија)
|
(2-1000)mg/L
|
SRPS ISO 6058:2000
|
|
FAAS
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Подземне воде
|
Одређивање садржаја тешких метала (FAAS)
|
Cu (0,01-10)mg/L
Zn (0,01-2,0)mg/L
Cr (0,01-5,0)mg/L
Cd (0,002-2,0)mg/L
Mn (0,005-7,0)mg/L
Pb (0,02-15)mg/L
Ni (0,02-2,0)mg/L
Fe (0,01-10,0)mg/L
|
ЗЗ 220
|
|
FAAS
|
Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде
|
Одређивање садржаја магнезијума (FAAS)
|
мин. 0,1 mg/L
|
ЗЗ 220ц
|
|
FAAS
|
Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде
|
Одређивање садржаја натријума и калијума (FAAS)
|
Na мин. 0,1 mg/L
К мин. 0,1 mg/L
|
ЗЗ 220б
|
|
Гравиметрија
|
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
|
Одређивање суспендованих материја (гравиметрија)
|
мин. 0,01 %
|
SRPS H.Z1.160:1987
|
|
Колориметрија
|
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
|
Одређивање садржаја нитрата (колориметрија)
|
(2-20) mg NO3-/L
|
ЗЗ 205
|
|
ХПК
|
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК)
|
(30-700)mg/L
|
SRPS ISO 6060:1994
|
|
БПК5
|
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
|
Одређивање биолошке потрошње кисеоника после пет дана (БПК5)
|
(3 – 6000) mg/L O˅2
|
SRPS EN 1899-1: 2009
|
|
Спектрофотометрија
|
Вода - Отпадне воде; Површинске воде; Подземне воде;
|
Одређивање садржаја хрома (VI) (спектрофотометрија)
|
(0,05-1,0)mg/L
|
SRPS H.Z1.104:1983
|
|
FААS
|
Вода - Површинске воде; Отпадне воде
|
Одређивање садржаја тешких метала (FААS)
|
Cu (0,01-10) mg/L
Zn (0,01-2,0) mg/L
Mn (0,005-7,0)mg/L
Cr (0,01-5,0) mg/L
Fe (0,01-10) mg/L
Pb (0,02-15) mg/L
Ni (0,02-2,0) mg/L
Cd (0,002-2,0) mg/L
|
ЗЗ 219
|
|
GC-ECD
|
Вода (вода за пиће)
|
Одређивање садржаја трихалометана
(хлороформ, бромдихлорметан, дибромхлорметан, бромоформ) и хлорованих етилена (трихлоретилен, тетрахлоретилен) (GC-ECD)
|
Хлороформ (0,005-0,4) mg/L,
Бромдихлорметан (0,002-0,4) mg/L, дибромхлорметан (0,002-0,4) mg/L,
Бромоформ (0,002-0,4) mg/L,
Трихлоретилен (0,002-0,4) mg/L,
Tетрахлоретилен (0,002-0,4) mg/L
|
ЗЗ 213
|
|
Спектрофотометрија
|
Ваздух - Амбијентални ваздух
|
Одређивање садржаја азот диоксида (спектрофотометрија)
|
(1-1000)µg/m^3
|
ЗЗ 305
|
|
Спектрофотометрија
|
Ваздух - Амбијентални ваздух
|
Одређивање масене концентрације сумпор -диоксида (спектрофотометрија)
|
(3,5-150)µg/m^3
|
SRPS ISO 4221:1997
|
|
Рефлектометрија
|
Ваздух - Амбијентални ваздух
|
Одређивање садржаја чађи
(рефлектометрија)
|
(4-1000)µg/m^3
|
ЗЗ 250
|
|
Гравиметрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање укупних таложних материја (гравиметрија)
|
(5-600)mg/m^2 /дан
|
ЗЗ 307
|
|
Електрохемија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
2-12
|
SRPS ISO EN 10523: 2016
|
|
Кондуктометрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање електропроводљивости (кондуктометрија)
|
0,1µS/cm-199,9 mS/cm
|
ЗЗ 202
|
|
Спектрофотометрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометрија)
|
(0,05 1000)mg/m^2 /дан
|
ЗЗ 259
|
|
Спектрофотометрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија)
|
(0,01-1000)mg/m^2 /дан
|
ЗЗ 254
|
|
Волуметрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија)
|
(2-1000)mg/m^2 /дан
|
ЗЗ 255
|
|
Спектрофотометрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија)
|
(0,1-1000)mg/m^2 /дан
|
ЗЗ 253
|
|
Волуметрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање садржаја калцијума (волуметрија)
|
(1-1000)mg/m^2 /дан
|
ЗЗ 256
|
|
Турбидиметрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија)
|
(0,5-500)mg/m^2 /дан
|
ЗЗ 257
|
|
Гравиметрија
|
Амбијентални ваздух - Таложене материје
|
Одређивање остатка испарења (гравиметрија)
|
(5-3000)mg/m^2 /дан
|
ЗЗ 258
|
|
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања / П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
|
|||||
Електрохемијa
|
Вода за пиће Нови захвати воде Површинске воде Отпадне воде
|
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
2-12
|
SRPS ISO EN 10523: 2016
|
|
|
Вода - Вода за пиће; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде
|
Одређивање температуре
|
(-10 - +40)°C
|
SRPS H.Z1.106:1970
|
|
|
Вода - Вода за пиће; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде
|
Oдређивање температуре ваздуха
|
(-20 - +50)°C
|
Правилник^1)
метода II/1
|
|
Колориметрија
|
Вода (вода за пиће)
|
Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија)
|
(0,05 – 6) mg/l
|
ЗЗ 410
|
|
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
|
|||||
Гравиметрија
|
Пекарски производи, тестенине и сродни производи Фини пекарски производи
|
Одређивање садржаја појединих компонената производа – фил, облога панира, пуњење (гравиметријa)
|
мин. 0,1%
|
ЗЗ 06
|
|
CVAAS
|
Жита млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста Воће, поврће, печурке и њихови производи Производи од млека Месо и производи од меса Рибе и производи рибарства Пекарски кваса Зачини Чај Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића Вино Пиво Адитиви
|
Одређивање садржаја живе
(CVAAS)
|
мин. 0,02 mg/kg
|
ЗЗ 104
|
|
CVAAS
|
Воће, поврће, печурке и њихови производи Млеко и производи од млека Месо и производи од меса Рибе и производи рибарства Пекарски квасац Зачини Чај Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића Вино Пиво Адитиви
|
Одређивање садржаја живе
(CVAAS)
|
мин. 0,001 mg/kg
|
ЗЗ 104
|
|
FAAS
|
Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи Производи од воћа, поврћа и печурки у лименој амбалажи Алкохолна пића Вино Концентрисани воћни сок, воћни сируп и база цитруса Адитиви
|
Одређивање садржаја бакра
(FAAS)
|
Cu (0.03-10.0) mg/kg
|
ЗЗ 103
|
|
FAAS
|
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи, жита млински и пекарски производи тестенине и брзо смрзнута теста, млеко и производи од млека, месо и производи од меса, пекарски квасац, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, освежавајућа безалкохолна пића, алкохолна пића, вино, пиво, адитиви
|
Одређивање садржаја олова и кадмијума (FAAS)
|
Олово: Житарице и махунарке Брашно и остали проиѕводи од цереалија Проиѕводи од млека Печурке и проиѕводи од печурака, Пекарски квасац, Зачини, Чај, Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи Бомбонски производи, Освежавајућа безалкохолна пића , Алкохолна пића, Пиво Месо риба, Адитиви (0,20-2,0) mg/kg Воће, месо (0,10-2,0) mg/kg Поврће (0,05-2,0) mg/kg Млако (0,02-2,0) mg/kg Вино (0,15-2,0) mg/kg
Кадмијум: Млеко (0.01-2.0) mg/kg Воће, поврће, печурке и њихови производи Жита млински и пекарски производи тестенине и брзо смрзнута теста, Производи од млека, Месо и производи од меса, Пекарски квасац Зачини, Чај, Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, Бомбонски производи Освежавајућа безалкохолна пића Алкохолна пића, Вино, Пиво, Адитиви (0.02-2.0) mg/kg
|
ЗЗ 103
|
|
FAAS
|
Храна - Производи од воћа, поврћа и печурки у лименој амбалажи, производи од меса у лименој амбалажи, производи рибарства у лименој амбалажи, концентрисани воћни сок, воћни сируп и база цитруса у лименој амбалажи, алкохолна пића, вино, адитиви
|
Одређивање садржаја цинка, гвожђа и калаја
(FAAS)
|
Zn (0,02-2,0) mg/kg
Fe (0,1-10,0) mg/kg
Sn (5,0-200,0) mg/kg
|
ЗЗ 103
|
|
GC-ECD
|
Храна - Жита млински и пекарски производи, млеко и производи од млека, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, фини пекарски производи, уља и масти биљног и животињског порекла, воће, поврће, печурке и њихови производи, jаја, вино, освежавајућа безалкохолна пића, кафа и сродни производи, месо и производи од меса
|
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin Metolahlor, Malation, DDE, DDT, DDD, α-HCH, β-HCH, γ-HCH, δ-HCH, Heptahlor, Metoksihlor, Heptahlorepoksid A, Heptahlorepoksid B, Lindan, Trifluralin, Hlordan 1, Hlordan 2, Dihlorvos, Dihlobenin, Azinfosmetil, Fosalon) (GC-ECD)
|
(0,002 - 0,4)mg/kg
|
ЗЗ 123
|
|
HGAAS
|
Храна - Воће, поврће, печурке и њихови производи, жита млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, млеко и производи од млека, пекарски квасац, зачини, чај, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, бомбонски производи, освежавајућа безалкохолна пића, алкохолна пића, вино, пиво, адитиви
|
Одређивање садржаја арсена
(HGAAS)
|
мин. 0,02 mg/kg
|
ЗЗ 104а
|
|
HGAAS
|
Храна - Месо и производи од меса
|
Одређивање садржаја арсена (HGAAS)
|
мин. 0,025 mg/kg
|
ЗЗ 104а
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање садржаја воде у житу и млинским производима (гравиметрија)
|
(0,1- 30)%
|
Правилник^2)
метода I.8
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање садржаја воде у пекарским производима (гравиметрија)
|
(0,1- 60)%
|
Правилник^2)
метода II.1
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање садржаја воде у тестенинама (гравиметрија)
|
(0,1- 50)%
|
Правилник^2)
метода III.5
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање садржаја пепела у млинским производима (гравиметрија)
|
(0,1 - 10)%
|
Правилник^2)
метода I.10
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање садржаја песка у млинским производима (гравиметрија)
|
(0,01 - 2)%
|
Правилник^2)
метода I/11
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање садржаја масти по Weibull-Stoldt у млинским и пекарским производима (гравиметрија)
|
(0,2 - 50)%
|
Правилник^2)
метода I.15
|
|
Волуметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима
(волуметрија)
|
0,2 - 15
|
Правилник^2)
метода I.16
|
|
Волуметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање киселинског степена у пекарским производима
(волуметрија)
|
0,2 - 15
|
Правилник^2)
метода II.2
|
|
Волуметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање киселинског степена у тестенинама (волуметрија)
|
0,2 - 15
|
Правилник^2)
метода III.6
|
|
Волуметрија
|
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и сродни производи
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида у пекарским производима, директном титрацијом (волуметрија)
|
мин. 0,02%
|
Правилник^2)
метода II.6
|
|
Потенциометрија
|
Храна - Млеко и производи од млека
|
Одређивање pH вредности млека, ферментисних производа од млека и сира (потенциометрија)
|
1 - 14
|
ЗЗ 147
|
|
Волуметрија
|
Храна - Млеко и производи од млека
|
Одређивање киселости млека (волуметрија)
|
(0,4 – 30)°SH
|
Правилник^3)
метода I.2
|
|
Бутирометрија
|
Храна - Млеко и производи од млека
|
Одређивање садржаја масти у млеку (бутирометрија)
|
(0,1- 7)%
|
Правилник^3)
метода I.3
|
|
Бутирометрија
|
Храна - Млеко и производи од млека
|
Одређивање садржаја масти у ферментисним производима од млека (бутирометрија)
|
(0,1- 15)%
|
Правилник^3)
метода II.1
|
|
Бутирометрија
|
Храна - Млеко и производи од млека
|
Одређивање садржаја масти у сиру (бутирометрија)
|
(0,1- 40)%
|
Правилник^3)
метода VI.2
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Млеко и производи од млека
|
Одређивање садржаја суве материје у млеку и ферментисним производима од млека (гравиметрија)
|
(0,5- 15)%
|
Правилник^3)
метода I.4
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Млеко и производи од млека
|
Одређивање садржаја воде у сиру (гравиметрија)
|
(0,5- 80)%
|
Правилник^3)
метода VI.1
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Додаци јелима
|
Одређивање садржаја воде
(гравиметрија)
|
(0,1 – 90)%
|
SRPS E.Z8.011:1993
|
|
Волуметрија
|
Храна - Додаци јелима
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
(0,1-80)%
|
SRPS E.Z8.012:1994
|
|
Волуметрија
|
Храна - Додаци јелима
|
Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметрија)
|
мин. 0,01%
|
SRPS E.Z8.018:1994
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Пекарски квасац
|
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
мин. 0,1%
|
SRPS E.М8.022:
1987
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
|
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
Правилник^4)
метода 1
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
|
Одређивање садржаја воде у колачима под нормалним притиском (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
Правилник^4)
метода 2
|
|
Рефрактометрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
|
Одређивање садржаја воде у желе производима и ратлуку (рефрактометрија)
|
(1 – 30)%
|
Правилник^4)
метода 4
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
|
Одређивање садржаја пепела у какао производима (гравиметрија)
|
(0,01–20)%
|
Правилник^4)
метода 5
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
|
Одређивање садржаја масти (гравиметрија)
|
(0,1-50)%
|
Правилник^4)
метода 9
|
|
Волуметрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи
|
Одређивање садржаја млечне масти (волуметрија)
|
(0,5-20)%
|
Правилник^4) метода10
|
|
Волуметрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи
|
Одређивање садржаја шећера (волуметрија)
|
(1 -50)%
|
Правилник^4)
метода 12
|
|
FAAS
|
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор и амбалажа и дечије играчке од вештачке масе
|
Одређивање миграције тешких метала Pb, Cd, Cr, Ba, Zn, Sn, Co (FAAS)
|
Pb мин 0,3 mg/L Cd мин 0,02 mg/L Cr мин 0,1 mg/L Ba мин 0,5 mg/L Zn мин 0,1 mg/L Sn мин 4 5,0 mg/L Co мин 0,5 mg/L
|
ЗЗ 103а
|
|
CVAAS
|
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор и амбалажа и дечије играчке од вештачке масе
|
Одређивање миграције живе (CVAAS)
|
мин. 0,005 mg/L
|
ЗЗ 104б
|
|
HGAAS
|
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор и амбалажа и дечије играчке од вештачке масе
|
Одређивање миграције арсена (HGAAS)
|
мин. 0,01 mg/L
|
ЗЗ 104ц
|
|
Потенциометрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија)
|
1 – 14
|
Правилник^4)
метода 16
|
|
Волуметрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи
|
Одређивање киселости тврдих бомбона (волуметрија)
|
(0,1 - 25)%
|
Правилник^4)
метода 18
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи
|
Одређивање садржаја укупних алкалоида (теобромин) (спектрофотометрија)
|
(0,1- 50)%
|
Правилник^4)
метода17
|
|
Волуметрија
|
Храна - Фини пекарски производи
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида у трајном сланом пециву (волуметрија)
|
(1 – 10)%
|
Правилник^4)
метода 21
|
|
Рефрактометрија
|
Храна - Производи од воћа и поврћа, Сок од воћа и поврћа
|
Одређивање садржаја суве материје (рефрактометрија)
|
(0,5-95,0)%
|
Правилник^5)
метода 1
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Воће, Производи од воћа и поврћа, Сок од воћа и поврћа, Производи од печурака
|
Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија)
|
мин. 0,01 %
|
Правилник^5)
метода 2
|
|
Волуметрија
|
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа
|
Одређивање садржаја директно радукујућих и укупних шећера (волуметрија)
|
мин. 0,01 %
|
Правилник^5)
метода 3
|
|
Волуметрија
|
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина (волуметрија)
|
мин. 0,001 g/100g
|
Правилник^5)
метода 17
|
|
Волуметрија
|
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа
|
Одређивање садржаја етилалкохола (волуметрија)
|
(0,01-1) g/kg
|
Правилник^5)
метода 9
|
|
Волуметрија
|
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од воћа и поврћа, Производи од печурака
|
Одређивање садржаја укупне титрационе киселости (волуметрија)
|
(0,01-2)g/100g
|
Правилник^5)
метода 18
|
|
Електрохемија
|
Храна - Сок од воћа и поврћа, Производи од печурака
|
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
1-14
|
Правилник^5)
метода 6
|
|
Волуметрија
|
Храна - Производи од поврћа, Производи од печурака
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
(0,01-10) %
|
Правилник^5)
метода 10
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Производи од воћа и поврћа
|
Одређивање садржаја минералних нечистоћа (гравиметрија)
|
(0,01-10)%
|
Правилник^5)
метода 4
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Производи од воћа и поврћа
|
Одређивање садржаја материја нерастворних у етанолу (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
Правилник^5)
метода 21
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића
|
Одређивање садржаја сорбинске киселине (спектрофотометрија)
|
мин. 10 mg/kg (mg/L)
|
Правилник^5)
метода 8
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Производи од воћа и поврћа, Печурке, Производи од печурака
|
Одређивање садржаја примеса (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
ЗЗ 52
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Производи од воћа и поврћа, Печурке, Производи од печурака
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)
|
(0,01-10)%
|
Правилник^5)
метода 5
|
|
|
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа
|
Одређивање класе
(на основу изгледа, величине, чистоће плодова)
|
|
ЗЗ 28
|
|
|
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду
|
Одређивање класе
|
|
SRPS Е.H8.380:1965 (т. 6)
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду
|
Садржаја суве материје (гравиметрија)
|
(0,05-95)%
|
SRPS Е.H8.380:1965 (т. 7.2)
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа, Производи од печурака
|
Одређивање садржаја плодова са недостацима (гравиметрија)
|
мин. 0,01 %
|
ЗЗ 29
|
|
Пикнометрија
|
Храна - Сокови од воћа и поврћа
|
Одређивање релативне густине
(пикнометрија)
|
1,0000 – 1,5000
|
SRPS EN 1131:2005
|
|
Волуметрија
|
Храна - Кухињска со
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
(0,5 – 100)%
|
ЗЗ 79
|
|
Волуметрија
|
Храна - Кухињска со
|
Одређивање садржаја калијум јодида (волуметрија)
|
(0, 5 – 65)mg/kg J2
|
SRPS Е.Z8.002:2001
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
|
Одређивање садржаја кинин хидрохлорида (спектрофотометрија)
|
(0,5-120)mg/L
|
ЗЗ 69
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
|
Одређивање садржаја кофеина (спектрофотометрија)
|
(1-150)mg/L
|
ЗЗ 70
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
|
Одређивање садржаја ортофосфорне киселине (спектрофотометрија)
|
(6-500)mg/L
|
ЗЗ 71
|
|
Волуметрија
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
|
Одређивање садржаја етанола (волуметрија)
|
(0,01-5)vol %
|
ЗЗ 63
|
|
Волуметрија
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
|
Одређивање садржаја натријум бензоата (волуметрија)
|
min 5 mg/L
|
ЗЗ 64
|
|
Рефрактометрија
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
|
Одређивање садржаја суве материје (рефрактометрија)
|
(0,5 – 95)%
|
ЗЗ 40
|
|
Манометријски
|
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића
|
Одређивање садржаја угљен диоксида (манометријски)
|
(4,5 – 10)g/L
|
ЗЗ 39
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Производи од кафе
|
Одређивање садржаја воде (гравиметријски)
|
мин. 0,01%
|
ЗЗ 15
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Производи од кафе
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски)
|
мин. 0,01%
|
ЗЗ 35
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Производи од кафе
|
Одређивање садржаја материја растворљивих у води – екстрактивних материја (гравиметријски)
|
мин. 0,01%
|
ЗЗ 90
|
|
|
Храна - Жита, Млински производи, Пекарски производи
|
Одређивање изгледа, боје, укуса и мириса
|
|
Правилник^2)
метода I.1
|
|
|
Храна - Жита, Млински производи, Пекарски производи
|
Одређивање (оцена) квалитета основних врста пшеничног хлеба (бодовање)
|
|
Правилник^2)
метода II.11
|
|
|
Храна - Тестенине и сродни производи
|
Одређивање сензорних особина
|
|
Правилник^2)
метода III.1
|
|
|
Храна - Пекарски квасац
|
Испитивање сензорних особина
|
|
SRPS Е.М8.021: 1987
|
|
|
Храна - Воће и поврће за индустријску прераду
|
Испитивање сензорских особина (величине плодова, боје, мириса, укуса , чистоће и текстуре)
|
|
SRPS Е.H8.380:1965
|
|
|
Храна - Кухињска со
|
Испитивање сензорних особина (боје, укуса и мириса)
|
|
ЗЗ 78
|
|
Пикнометрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја алкохола (пикнометрија)
|
(0,05-70) vol%
|
Правилник^6)
метода 1
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја укупног екстракта (гравиметрија)
|
(0,1-20)g/L
|
Правилник^6)
метода 2
|
|
Волуметрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја укупних киселина (волуметрија)
|
(0,01-15)g/L
|
Правилник^6)
метода 3
|
|
Волуметрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја естара (волуметрија)
|
(10 – 600)mg/L
|
Правилник^6)
метода 4
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја виших алкохола (спектрофотометрија)
|
(200-5000)mg/L а.а.
|
Правилник^6)
метода 6
|
|
Волуметрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја укупних алдехида (волуметрија)
|
(10-1000)mg/L а.а.
|
Правилник^6)
метода 7
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја фурфурола (спектрофотометрија)
|
(0,3-150)mg/Lа.а.
|
Правилник^6)
метода 8
|
|
Волуметрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја шећера (волуметрија)
|
min 1 g/L
|
Правилник^6)
метода 9
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја бензалдехида (спектрофотометрија)
|
(10-150)mg/L а.а.
|
Правилник^6)
метода 12
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја цијанида (спектрофотометрија)
|
(0,5-40)mg/L a.a
|
Правилник^6)
метода 13
|
|
Спектрофотометрија
|
Храна - Алкохолна пића
|
Одређивање садржаја метил алкохола (спектрофотометрија)
|
(0,2-30)g/L а.а.
|
Правилник^6)
метода 5
|
|
Волуметрија
|
Храна - Производи од меса
|
Одређивање садржаја азота (волуметријa)
|
min 0,01%
|
ЗЗ 31
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Сурогати кафе, Поврће
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у HCl (гравиметријa)
|
(0,01-10)%
|
ЗЗ 75
|
|
Рефрактометрија
|
Храна - Адитиви
|
Одређивање индекса рефракције (рефрактометриja)
|
(0, 1-90)%
|
33 421
|
|
Пикнометрија
|
Храна - Адитиви
|
Одређивање релативне густине (пикнометријски)
|
(0,1-90)%
|
ЗЗ 422
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Адитиви
|
Одређивање губитка сушењем (гравиметријa)
|
мин. 0,1%
|
ЗЗ 423
|
|
Гравиметрија
|
Храна - Адитиви
|
Одређивање губитка и остатка након жарања - пепео (гравиметријски)
|
мин. 0,1%
|
ЗЗ 424
|
|
Електрохемијa
|
Храна - Адитиви
|
Одређивање pH вредности (електрохемијa)
|
0-14
|
ЗЗ 425
|
|
|
Храна - Млеко и производи од млека, Додаци јелима, Какао производи, Чоколада, Производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи, Воће, Поврће, Печурке и њихови производи, Освежавајућа безалкохолна пића, Производи од кафе, Алкохолна пића, Адитиви
|
Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстуре)
|
|
ЗЗ 362
|
|
|
Предмети опште употребе - Посуђе, Прибор
|
Једноставни дескриптивни тест (изглед, мирис, укус, боја, конзистенција, текстуре)
|
|
ЗЗ 362а
|
|
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-17 Папир и амбалажа
|
|||||
FAAS
|
Предмет опште употребе - Глинено и керамичко посуђе
|
Одређивање миграције тешких метала Pb, Cd, Cr, Ba, Sb, (FAAS)
|
Pb мин 0.3 mg/L
Cd мин 0,02 mg/L
Cr мин 0,1 mg/L
Ba мин 0,5 mg/L
Sb мин 1 mg/L
|
ЗЗ 103б
|
|
FAAS
|
Предмети опште употребе -Посуђе, прибор и амбалажа од метала
|
Одређивање миграције тешких метала Cr, Ni, Mn (FAAS)
|
Cr мин. 0,1mg/L
Ni мин. 0,1mg/L
Mn мин. 0,1mg/L
|
ЗЗ 103б
|
|
FAAS
|
Предмети опште употребе - Посуђе и амбалажа од стакла
|
Одређивање миграције Pb, Cd (FAAS)
|
Pb мин. 0,1mg/L
Cd мин. 0,02mg/L
|
ЗЗ 103б
|
|
FAAS
|
Предмет опште употребе - Амбалажа од хартије
|
Одређивање садржаја олова (FAAS)
|
мин. 0,2 mg/kg
|
ЗЗ 103 д
|
|
HG AAS
|
Предмет опште употребе - Амбалажа од хартије
|
Одређивање садржаја арсена (HG AAS)
|
мин. 0,5 mg/kg
|
ЗЗ 104цА
|
|
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
|
|||||
ААS
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела
|
Одређивање садржаја токсичних метала – Pb, Cd, Cr, Ni, Ba, As, Hg (AAS)
|
Pb мин. 6,6 mg/L
Cd мин. 0,6 mg/L
Cr мин. 2 mg/L
Ni мин. 3,3 mg/L
Ba мин. 16,5 mg/L
As мин. 0,5 mg/L
Hg мин. 0,5 mg/L
|
Правилник^7)
метода В
|
|
Електрохемија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела
|
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
1-14
|
Правилник^7)
метода А
|
|
Електрохемија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање pH вредности (електрохемија)
|
1-14
|
SRPS ISO 4316:2014
|
|
Гравиметрија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање садржаја анјонских површинских активних материја (гравиметрија)
|
мин. 0,1%
|
ЗЗ 116
|
|
Волуметрија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање садржаја слободних алкалија (волуметрија)
|
мин. 0,01 %
|
SRPS ISO 4314:1992
|
|
Гравиметрија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање садржаја фосфата (гравиметрија)
|
мин. 0,1 %
|
SRPS ISO 4313:1996
|
|
Гравиметрија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање привидне запреминске масе (гравиметрија)
|
|
SRPS ISO 697:1993
|
|
Гравиметрија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање садржаја силиката (гравиметрија)
|
мин. 0,1 %
|
SRPS ISO 8215:1992
|
|
Гравиметрија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја (гравиметрија)
|
мин. 0,1 %
|
ЗЗ 160
|
|
Гравиметрија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање садржаја сулфата (гравиметрија)
|
мин. 0,1%
|
SRPS ISO 8214:1992
|
|
Волуметрија
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће у домаћинству и сировина за њихову производњу
|
Одређивање садржаја активног кисеоника (волуметрија)
|
мин. 0,1 %
|
SRPS ISO 4321:1992
|
|
И-13.1 Физичка, хемијска и сензорска испитивања / П-23 Дувански производи
|
|||||
F AAS
|
Дуван и дуванске прерађевине
|
Одређивање садржаја олова
(F AAS)
|
мин 0,2 mg/kg
|
ЗЗ 103д
|
|
HG AAS
|
Дуван и дуванске прерађевине
|
Одређивање садржаја арсена (HG AAS)
|
мин 0,5 mg/kg
|
ЗЗ 104цБ
|
|
GC-ECD
|
Дуван и дуванске прерађевине
|
Одређивање садржаја пестицида (Aldrin, Dieldrin, Metolahlor, Malation, DDE, DDT, DDD, α- HCH, β-HCH , δ-HCH, Heptahlor, Metoksihlor, Heptahlorepoksid (A+B), Lindan, Hlordan (1+2), Dihlorvos)
(GC-ECD)
|
Aldrin мин. 0,05mg/kg
Dieldrin мин. 0,05mg/kg
mg/kg
Metolahlor мин. 0,2mg/kg
Malation мин. 0,2mg/kg ,
DDE мин. 0,05mg/kg,
DDT мин. 0,05mg/kg,
DDD мин.0,05mg/kg,
α- HCH мин.0,02mg/kg
β-HCH мин. 0,05mg/kg
δ-HCH мин.0,02mg/kg
Heptahlor мин.0,02mg/kg,
Metoksihlor мин.0,05mg/kg, Heptahlorepoksid (A+B ) мин.0,05mg/kg,
Lindan мин. 0,05mg/kg,
Hlordan (1+2) мин. 0,05mg/kg
Dihlorvos мин. 0,1mg/kg
|
ЗЗ 123
|
|
И-11 Микробиолошка испитивања / П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
|
|||||
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде; Површинске воде; Отпадне воде
|
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија у 1 ml воде
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 1.1
|
|
|
Вода за пиће Флаширане природне воде за пиће Минералне воде Нови захвати воде
|
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (SSA) (MPN техником)
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 5.1.1
|
|
|
Вода - Вода за пиће; Минералне воде
|
Докaзивање фекалних стрептокока (MF техником)
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 3.1.2
|
|
|
Вода - Вода за пиће; Минералне воде
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MF техником)
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 6.2.1
|
|
|
Вода - Вода за пиће; Флаширане природне воде за пиће; Минералне воде; Нови захвати воде;
|
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија фекалног порекла
(MF техником)
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 2.2.1
|
|
|
Вода за пиће Нови захвати воде
|
Одређивање највероватнијег броја MPN колиформних бактерија
|
|
ЗЗ 229д
|
|
|
Вода за пиће Нови захвати воде
|
Одређивање највероватнијег броја MPN колиформних бактерија фекалног порекла
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 1.2.2
|
|
|
Вода за пиће Нови захвати воде
|
Докaзивање фекалних стрептокока MPN
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 3.1.1
|
|
|
Вода за пиће Нови захвати воде
|
Доказивање Proteus врсте
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 4.1.1
|
|
|
Вода за пиће Нови захвати воде
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MPN техником)
|
|
Приручник^9)
Део 2а метода 6.1.1
|
|
И-01 Акустична испитивања и испитивања буке - укључујући буку изазвану вибрацијама / П-27 Остали производи
|
|||||
|
Животна средина
|
Одређивање нивоа буке
|
(20 – 130) dB
|
SRPS ISО
1996-1:2010
SRPS ISО
1996-2:2010
|
|
И-15 Узорковање / П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
|
|||||
|
|
Вода - Вода за пиће
|
Узимање узорака за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања
|
Правилник^8) део II
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-5:2008
SRPS EN ISO 19458:2009
|
|
|
|
Природна флаширана вода за пиће, изворска вода, минералне и стоне воде
|
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-11:2019
SRPS EN ISO 19458:2009
|
|
|
|
Површинске воде
|
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-4:2019
SRPS EN ISO 5667-6:2017 (изузимајући тачке 7.2, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3 и 9.6)
SRPS EN ISO 19458:2009
|
|
|
|
Подземне воде
|
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-11:2019
SRPS EN ISO 19458:2009
|
|
|
|
Базени
|
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-4:2019
SRPS EN ISO 5667-6:2017 (изузимајући тачке 7.2, 7.5, 7.6, 9.2, 9.3 и 9.6)
SRPS EN ISO 19458:2009
|
|
|
|
Отпадне воде
|
Узимање узорака за физичко –хемијска и микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 5667-1:2008
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS EN ISO 5667-10:2007 (изузимајући тачку 4.2.2.)
SRPS EN ISO 19458:2009
|
|
И-11 Микробиолошка испитивања / П-21.1 Храна и храна за животиње
|
|||||
|
Храна
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β- глукорунидаза позитивних Escherichiae coli – Техника бројања колонија на 44oC помоћу 5-bromo-4 – hloro-3 – idolil β- D glukuronida
|
|
SRPS ISO
16649-2:2008
|
|
|
Храна
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
|
|
|
Храна
|
Идентификација и одређивање Listeria monocytogenes (метода детекције) (квалитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO
11290-1:2017
|
|
|
Храна
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – техника бројање колонија на 30oС
|
/
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
|
|
Храна
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – техника бројања колонија
|
/
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
|
И-15 Узорковање / П-27 Остали производи
|
|||||
|
|
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном
|
Хоризонтална метода за технику узимања узорака са површина помоћу брисева
|
SRPS EN ISO 18593:2018
|
|
И-11 Микробиолошка испитивања / П-27 Остали производи
|
|||||
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
|
Идентификација и одређивање Listeria monocytogenes (метода детекције) (квалитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
|
|
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за
одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30oС трхником наливања плоче
|
SRPS EN ISO
4833-1:2014
|
|
|
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
|
Хоризонтална метода за
откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија
|
SRPS ISO
21528-2:2017
|
|
|
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
|
Хоризонтална метода за
одређивање Salmonella spp.
|
SRPS ISO
6579-1:2017
изузимајући
Анекс Д
|
|
Обим акредитације
Напомена: црвеном бојом су означене суспендоване ставке.
И-13 Физичка испитивања/П-13 Машине, постројења, опрема, укључујући и нуклеарна постројења
- Врста испитивања: Одређивање садржаја укупног азота (CNS елементална анализа тоталног спаљивања узорака)
- Опсег мерења: (0,05-50) %
- Референтни документ: SRPS H.B8.149:1985 повучен
-
Локације:
L2T1
- Врста испитивања: Испитивање унутрашње непропусности и подешене вредности притиска
- Опсег мерења: микроелементи (0,001 до 10)% секундарни елементи (0,01 - 40)%
- Референтни документ: SRPS ЕN 334:2020, т. 7.7.9.3
-
Локације:
L1T
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
- Врста испитивања: Одређивање садржаја укупног азота (CNS елементална анализа тоталног спаљивања узорака)
- Опсег мерења: (0,05-50) %
- Референтни документ: SRPS H.B8.149:1985 повучен
-
Локације:
L2T1
- Врста испитивања: Испитивање унутрашње непропусности и подешене вредности притиска
- Опсег мерења: микроелементи (0,001 до 10)% секундарни елементи (0,01 - 40)%
- Референтни документ: SRPS ЕN 334:2020, т. 7.7.9.3
-
Локације:
L1T